Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrikt tryckeri firar 110 år

Det gäller att hänga med i teknikutvecklingen, men samtidigt inte ha för bråttom med att göra sig av med äldre utrustning. Det är mottot för 110-årsfirande Hallsbergsföretaget Närketryck, som tror att trycksaken har en framtid.

Annons
Roland Edström och Per-Erik Andrén på Närketryck trycker på fraktsedlar med en klassisk gammal boktryckspress, en

I måndags var det Sten Bolling. I går var det dags för ett annat tresiffrigt jubileumsfirande, när Närketryck firade 110 år.

Under de år som gått sedan tryckeriet startades har utvecklingen gått snabbt framåt. De senaste tio åren snabbare än någonsin, menar Maud Stranneby, företagets vd. Något man inte får ducka för om man ska överleva i branschen.

– Vi har varit nyfikna och hängt på utvecklingen. Sedan har vi många små kunder. Vår kundstock är en mångfald av privatpersoner, små föreningar och företag. Och vi har ganska många kunder som är trogna, är Maud Strannebys förklaring till företagets långa historia.

En av Närketrycks äldsta trotjänare är Solweig Svahlin, som bland annat kör leveranser.

– Jag har trivts bra i alla år för det är så många olika arbetsuppgifter, säger hon.

My Christensen är den senaste in i arbetsgänget. Efter att ha studerat grafisk design vid högskolan i Dalarna arbetar hon sedan ett år tillbaka med layout och original på det anrika tryckeriet.

– Tekniken går åt mer digitalt, vilket egentligen är tråkigt. Jag tycker om papper, man vill ha något att ta i. Webben är både på gott och ont, säger hon.

Solweig Svahlin har arbetat på Närketryck i 39 år. Hon arbetar med flera olika saker, men det är i leveransbilen man oftast ser henne.Foto: Samuel Borg

Mer läsning

Annons