Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta friskolor vill starta gymnasium

Inför nästa läsår har åtta nya friskolor ansökt om att starta gymnasieutbildningar i länet.Sydnärkes utbildningsförbund befarar en överetablering och säger nej till alla friskolorna i sina remissyttranden.

Annons

Det är inför läsåret 2011/2012 som en rad företag ansöker om att bli godkända som huvudmän för fristående gymnasieskolor i Örebro län. Totalt rör det sig om cirka 1 250 gymnasieplatser.Direktionen för Sydnärkes utbildningsförbund har fått möjlighet att yttra sig över ansökningarna.

– Det finns redan en överetablering av de utbildningar man söker tillstånd för. I vårt yttrande motsätter vi oss etablering av samtliga nya fristående skolor, säger direktionsordförande Hans Karlsson (S).

Moderaternas företrädare i direktionen, Calill Ohlson och Ylva von Scheele, valde att inte delta i beslutet. Ett något annorlunda förhållningssätt. Normalt brukar politisk oenighet resultera i reservationer.

– Ideologiskt är vi naturligtvis för alternativen. Samtidigt behöver vi vara lojala mot utbildningsförbundet. Därför valde vi att inte delta i det här beslutet, förklarar Ylva von Scheele.

Känt är att antalet ungdomar i åldrarna 16-19 år kommer att minska kraftigt i Sydnärke de kommande åren. En utströmning av elever till fristående skolor skulle leda till ökade kostnader och osäkerhet i utbildningsförbundets organisation, påpekas i beslutet.

Mer läsning

Annons