Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aulan blir bio och teater

Folkets husföreningen i Hallsberg kan i fortsättningen arrangera bio och teater i Alléskolans aula. Samarbetet presenterades på fredagen.

Annons
Hans Karlsson, SUF, Micke Andersson, Folkets husföreningen, Lars Göran Hildor, SUF, Hasse Johansson, Folkets husföreningen, och Andreas Svahn, Hallsbergs kommun, presenterade på fredagseftermiddagen planen för att göra Alléskolans aula till biograf och teaterscen. Foto: Katarina Hanslep

Hallsberg. Folkets hus ska rivas, och sedan i augusti har ett arbete pågått för att hitta en ny plats för bio och teater i Hallsberg.

– Beslutet togs på direktionens sammanträde på fredagen, berättar Hans Karlsson, ordförande för direktionen i SUF.

Överenskommelsen är att SUF:s direktion nu fortsätter planeringen för att genomföra lokalsamverkan för kultur och konferensverksamhet i Hus A på Alléskolan, det vill säga aulan och foajén. Mer än så är inte bestämt ännu.

– Vi har funderat i banor om vi skulle dela av lokalen för biograf, ordna med en servering utanför och bygga loger för teater, säger Hans Karlsson.

Investeringarna skulle då göras av SUF, men finansieras av Folkets husföreningen, som hyr in sig i Alléskolan.

Micke Andersson och Hasse Johansson från Folkets husföreningen är nöjda.

– Det viktigaste är ändå att det finns en plats för kultur i Hallsberg, även i fortsättningen. Alléskolan kan bli det, säger Hans Johansson som jobbat med filmvisning i Folkets hus i ”50-60 år” som han själv beskriver det.

– I aulan skulle man kunna installera digitaliserad bio, något som varit en förutsättning för föreningens fortlevnad, säger Micke Andersson.

För att investeringarna ska kunna göras behövs bidrag till föreningen från kommunen.

– Det är kommunen beredd att ställa upp på, precis som i andra folketshusföreningar i kommunen, exempelvis Östansjö, Vretstorp och Pålsboda, säger Andreas Svahn, som är kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg. Det här är också ett sätt att använda Alléskolan på annan tid än skoltid.

Som hyresgäster i Allé-skolan blir Folkets husföreningen en renodlad kulturförening, utan ett eget ”Folkets hus”.

Beslutet om rivning av gamla Folkets hus ska slutgiltigt fattas av kommunfullmäktige i mars. Innan dess förväntas även länsstyrelsen säga sin åsikt om Folkets hus antikvariska värde.

Mer läsning

Annons