Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även eleverna trivs på Transtenskolan

– Det känns att man strävar efter att bli bättre och att alla ska trivas. Men det finns mer att göra. Det tycker några av eleverna på Transtenskolan.

Annons
Elever. Amanda Magnusson, Amanda Mattson och Richard Lindelöf trivs bra på Transten och är engagerade i att skolan ska bli ännu bättre. Foto: Veronica Svensson

I gårdagens NA berättade vi om den nya rapporten från Skolverket, där Transtenskolan förbättrats sedan 2009. Då fick skolan anmärkning på 17 olika punkter, men nu fem.

– Det har blivit mycket bättre. Skolan och mentorerna är bra på att se varje elev och det är lugnare nu, säger Richard Lindelöf i klass 9D.

Han, Amanda Mattsson och Amanda Magnusson trivs bra på Transten, och uppskattar särskilt skolans profiler. Richard är från Kumla och har valt skolan för hockeyprofilen. Även tjejerna går profiler, drama respektive musik. Men de tre tycker också att det finns en del kvar att göra.

För alla tre är engagerade lärare en förutsättning för bra resultat. Men det runt omkring är också viktigt, som lokaler och relationer.

– Det är inte så bra samarbete mellan klasserna, bara de som är i samma arbetslag. Det är synd, säger Amanda Magnusson i 8D.

Ett av de områden som skolan enligt Skolverket har en bit kvar att jobba på är elevinflytande.

– Några lärare frågar oss. Om vi till exempel ska lära oss något i engelska får vi vara med och säga hur. Men det är olika, säger Amanda Magnusson.

Klassråden som ska genomföras varje månad skulle kunna utvecklas, anser de.

– Många har åsikter utanför som inte sägs på råden, säger Amanda Mattsson.

– Vi kanske kan dela upp oss i mindre grupper, då vågar folk prata lättare, funderar Richard.

Att kafeterian gjorts i ordning uppskattas och har gjort lokalerna trevligare. Amanda och Amanda är med i elevrådet som består av två representanter ur varje klass. Det fungerar bra i år, och de har flera planer framöver.

– Utbildningen vi fick gå i början av terminen var jättebra. Vi fick massor av idéer, säger Amanda Mattsson.

– Vi ska försöka få till aktiviteter som hela skolan kan vara engagerade i. Det tror vi kan öka samarbetet och sammanhållningen, säger elevrådsrepresentanterna.

– Vi har inga idrottsdagar utomhus längre, det saknar jag. Det behövs lite schemabrytande aktiviteter för att man ska orka och ha studiemotivation, säger Richard.

Mer läsning

Annons