Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgiften slopas för läkemedelshantering

Efter det uppmärksammade målet där en handikappad man fick rätt mot kommunen gällande betalning för att stoppa medicin i gurkbitar ändras nu reglerna.

Annons

Det var i början av september som Regeringsrätten beslutade att det var fel av Hallsbergs kommun att ta ut drygt 400 kronor i månadsavgift av en man som ville få sin medicin instoppad i en gurkbit för att enklare kunna svälja medicinen.

Nu har Socialnämnden beslutat att den kommunala taxe- och avgiftsnämnden ska slopa avgiften för läkemedelshantering för alla LSS-patienter i Hallsbergs kommun. I dagsläget är detta 16 personer.

Taxe- och avgiftsnämnden för Hallsberg omfattar även Laxå, Lekeberg och Askersund. Hur dessa kommuner kommer att agera i frågan avgör socialchefen i respektive kommun.

Intäkterna för den totala medicinhanteringen har uppgått till 7 700 kronor per månad. Om och i så fall hur detta bortfall i kommunens kassa ska lösas är ännu inte bestämt.

De nya reglerna gäller all kontinuerligt återkommande medicinhantering. Akut medicinering och annan sjukvård, exempelvis såromläggning, kommer att debiteras som tidigare.

Beslutet kommer formellt att fattas på socialnämndens nästa möte, men då detta endast är en formsak har brukarna redan nu fått besked om att de nya reglerna träder i kraft retroaktivt från och med den 1 september i år.

Mer läsning

Annons