Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal stoppar lokala producenter

Mellan Kumla och Hallsberg finns massor av ägg till salu hos Kent Rosell. Ändå väljer de båda kommunerna att köpa sina ägg i Örebro – ägg som först har köpts in och transporterats från Värmland.

Annons
äggberg. För lokala äggproducenten Kent Rosell känns världen upp och ned. Trots att han bor på gränsen mellan Kumla och Hallsberg, och har tusentals ägg till salu så köper kommunerna ägg långväga ifrån.

Kent Rosell bor med sin familj på en gård i Ormesta. Han är vad man kallar månskensbonde. Vid sidan av sitt jobb på Trafikverket arbetar han som äggproducent. Han har en anställd.

– Vi har hållit på med närodlat sedan 1994. Först hade vi grisar, men efter ett par år gick vi över till höns och äggproduktion, berättar Kent.

Då blev Kent mottagen med öppna armar i butikerna. Handlarna runt omkring köpte gärna ägg från Ormesta, smidigt var det också, och kunderna tycktes uppskatta det som var närodlat.

– Vi hann inte ens få fram allt som efterfrågades utan fick ta hjälp från andra gårdar.

Efter ett tiotal år tog familjen Rosell paus från hönorna. I stället jobbade man med lagerverksamhet i Ormesta under några år.

– 2010 stod vi inför ett nytt vägskäl. Vi gillar ju det här livet så vi bestämde oss för att nyinvestera och satsa på närproducerade ägg igen, säger Kent.

Trots att han inte är obekant med motgång hade han aldrig kunnat gissa vad som väntade den här gången. Marknaden har hårdnat och är betydligt mer upplåst av centrala avtal som begränsar möjligheterna till direktupphandling från en lokal odlare som Rosell.

– Det är ett märkligt system som jag inte förstår, och som framstår som väldigt trångsynt. Butiker som jag sålt till i tio års tid ”kan inte” längre köpa närproducerade ägg, men de kan köpa från andra länder.

– Det talas vitt och brett om vikten av att köpa närodlat – men verkligheten är en annan, tillägger Kent.

Kent har också försökt med den relativt nya butiken Lidl hemmavid.

– De var intresserade – om jag levererade till alla Lidl-butiker i hela landet. Samma svar fick jag hos Netto. Och det går så klart inte.

Så långt kommen har Kent börjat tvivla på att dagens livsmedelshandlare ens bryr sig om närproducerat. Och hur är det med folk i allmänhet? frågar han sig. Bryr de sig om var äggen kommer ifrån och hur hönorna har det, eller stirrar vi bara på prislappar? funderar Kent.

– Det roliga är att det är ju inte ens säkert att mina ägg är dyrare än de som köps in långväga.

Till saken hör att i dag finns ett stort överskott på ägg i Europa. Enligt Kent rör det sig om 20 miljoner hönor mer än det finns behov av. Det kan vara en effekt av att många bönder sadlat om sedan lönsamheten på mjölkproduktion upplevts för dålig.

Kents hopp stod slutligen till Hallsbergs och Kumla kommuner. I den lokala debatten har han hört politikerna tala om miljöhänsyn, energisparande, värdet av närproducerad mat och lokalt företagande.

– Men det visade sig att i dag finns ett upphandlingskontor i Örebro som sköter inköpen åt alla kommuner i länet. Man upphandlar gemensamt av prisskäl. Som liten producent är det inte lätt att ta sig in där.

Kent frågade ändå upphandlingskontoret, om det inte fanns möjlighet att via dem få leverera till bara hemkommunerna. Efter en del turer blev svaret nej.

– Jag vet inte om det beror på reglerna, eller om man anser att det blir krångligt. I vilket fall köps äggen till länets kommuner från en större leverantör i Värmland.

Kent har också pratat direkt med Kumlas och Hallsberg kostchefer. Kommunerna har, trots att de är låsta i centrala avtal, ett litet utrymme till direktupphandling.

– Men även i det utrymmet tittar man på priset, och vi är styrda av reglerna. Vi tycker att det är intressant med ekologiskt och närproducerat, men det ska samtidigt vägas upp mot kostnaderna, säger Daniel Schou, kostchef i Hallsberg.

– Jag har varken sagt ja eller nej till Kent Rosell, utan bett att få återkomma.

Miljöpartiet i Hallsberg driver ofta just maten som hjärtefråga. De har fått igenom både att den offentliga upphandlingen ska vara miljömässigt hållbar och följa Miljöstyrningsrådets kriterier. De har också fått igenom en motion om en helvegetarisk dag i veckan.

– Om produkterna vi handlar dessutom är lokalt producerade blir det ju en win-win situation för miljö och det lokala företagandet, säger Emma Ode (MP)

Enligt Emma Ode finns exempel i landet där man i upphandlingen gör vissa saker för att underlätta för lokala leverantörer att vara med och konkurrera och lämna anbud, som att dela upp upphandlingen i många små produktgrupper.

– Som lokal producent kan man välja att svara på upphandlingsfrågan för vissa delar av upphandlingen, till exempel bara erbjuda sig att leverera till en kommun, säger Emma Ode.

– Jag tycker att man ska be upphandlingskontoret om hjälp för att kunna svara på upphandlingsfrågan för att leverera sin produkt i mindre skala, tillägger hon.

En politiker kan inte styra vem som ska vinna en upphandling, menar Emma Ode, men de kan styra vilka krav som ställs i förfrågan och se till att upphandlingspolicys blir framtagna.

Kent Rosell konstaterar att byråkratin är ett berg att ta sig över.

Under tiden värper hönorna i Ormesta 25 000 ägg i veckan. Kent tvingas skickas iväg en del till centrala packerier, vilket gör att förtjänsten uteblir och verksamheten hotas. Trots att ägg behövs hela tiden i kommunernas matlagning – ett stenkast bort.

Siffror. Ägg från Ormestas frigående innehöns märks med en tvåa. Kravodlade ägg får en nolla, ägg från frigående utehöns en etta och ägg från burhöns en trea.
Hjälp. Här hjälper barnet Emma morfar Kent att pyssla om hönorna.

Mer läsning

Annons