Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bassängen är bästa medicinen

– Man behöver inte använda mediciner. Bassängen är den bästa medicinen för oss äldre, säger Irena Emanuelsson, som lindrar sina fysiska besvär med rörelse.

Annons
Nyttig aktivitet. Fysiks aktivitet på recept blir allt populärare. – Målet är att de ska känna sig så bra i kroppen att de kan vara med i vilken träningsgrupp som helst, säger instruktör Anette Yngvesson, arbetsledare på Allébadet.

Ett tufft träningspass i vattnet är slut och det är dags för avslappning.

De åtta kvinnorna flyter i poolens 34-gradiga vatten efter vårens sista vattengymnastik på recept på Allébadet.

– Detta är bra för dåliga leder. Det är helt perfekt medicin, säger Linnea Eriksson som har artros.

Sedan november 2010 har de som blivit ordinerade fysisk aktivitet av sin läkare kunnat tränat på Allébadet tillsammans med en instruktör.

Personliga program

– Det gäller inte bara vattengympa. Man kan förskriva exempelvis spinning, stavgång eller styrketräning också, säger Anette Yngvesson, arbetsledare på Allébadet.

En gång i veckan anordnas vattengymnastik. Vid två andra tillfällen finns det möjlighet att utföra ett personligt träningsprogram utformat av en sjukgymnast i den varma bassängen.

– Vi har plats för fler personer men alla vet inte om det här alternativet, säger Anette.

Nu är vårterminens träningstillfällen slut men till hösten kör passen i gång igen.

Besvär på en gång

– Det är synd att de inte kör även under sommaren. Vid uppehåll känner jag besvär igen på en gång, säger deltagaren Irena Emanuelsson.

Hon berättar att hon trivs jättebra på Allébadet och att hon känner sig bättre i kroppen sedan hon började träna i bassängen. Även Birgitta Nilsson känner skillnad sedan hon började att träna regelbundet.

– Jag har opererat höger knä och operationen misslyckades. Jag har svårt att gå men i vattnet blir man ju mycket lättare och mjukare, förklarar Birgitta.

Mer läsning

Annons