Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bästa Folkets hus-gumman" uppvaktad

Gubbarna på läsecirkeln kallar henne sin bästa Folkets hus-gumma. I går uppvaktades Runa Adolfsson för lång och trogen tjänst i Hallsbergs Folkets hus.
I själva verket fyller hon 60 år, men det vill hon inte fira.

Annons
En toppentjej. Runa Adolfsson har jobbat på Hallsbergs Folkets hus i 44 år. Det ville hennes förre chef Eje Andersson uppmärksamma i samband med att Runa fyller jämnt.

På tisdagarna pågår en läsecirkel som kallas ”Gubbarna” i Folkets hus. En av deltagarna är pensionären Eje Andersson, tidigare känd som föreståndare i det folkliga huset.

– Men det måste jag säga, att jag hade aldrig klarat mig utan Runa vid min sida, säger han.

Pysslar om gubbarna

I går hade Eje särskilt bjudit in Runa Adolfsson till läsecirkeln. Normalt brukar hon titta in och pyssla om gubbarna efter en stund, med smörgåsar och färska wienerbröd. Men den här dagen blev annorlunda.

När Runa klev in i lokalen möttes hon av blommor och hurra-rop:

– Du vill ju inte ha någon uppvaktning när du fyller år på torsdag. Det får vi förstås respektera. Men vi måste få framföra vår uppskattning. Bättre Folkets hus-gumma än du – det finns inte, sade Eje.

Runa blev rörd. Sedan blev det en stunds prat om gamla minnen. Runa har jobbat i Hallsbergs Folkets hus i 44 år, så det har hunnit hända en del.

– Den tuffaste perioden var väl i början av 1970-talet, när vi fick ta över verksamheten på hotell Stinsen efter Bengt Octavisson. Minns du det? undrade Eje.

För lugnt på nöjesfronten

Hur skulle Runa kunna glömt det? Octavissons år i Hallsberg gick till historien, trots att krögaren inte riktigt hann få dit de topplessflickor från Stockholm som skulle förgylla tillvaron på hotellet.

I dag är det lugnare på nöjesfronten i Hallsberg. För lugnt, menar Runa. Om hon får önska något på sin 60-årsdag så är det en modernisering av Grottan i Folkets hus.

– Jag önskar att kommunen gör en satsning på digital teknik här i huset. Då skulle man kunna bredda utbudet, säger hon.

Exempelvis kunde man då arrangera danskvällar med orkester på storskärm, upphämtat från en livespelning förslagsvis i Brunns-parken om de också har tekniken.

– Men själva Grottan behöver också rustas en del först, främst utrymningsvägarna. I dag får vi bara ta in 150 personer där, och det är ofta för lite när man vill arrangera något, säger Runa.

Mer läsning

Annons