Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut togs om borgensavgift

Hallsbergs kommun inför en avgift på 0,25 procent för borgensåtagande. För Hallbo innebär det en tillkommande kostnad på cirka en miljon kronor per år.

Annons

I Hallsbergs riktlinjer för kommunal borgen har det inte funnits några bestämda regler för borgensavgift.

Frågan har dock blivit mer aktuell på grund av EU:s konkurrens och statsstödsregler. För att rätta sig efter dem bör kommunerna ta ut marknadsmässig ersättning för sina borgensåtaganden.

Därför beslutade kommunfullmäktige vid sitt möte i veckan att Hallsberg från 2015 ska ta ut en avgift om 0,25 procent av redovisat åtagande.

– Det här är inget konstigt. De flesta andra kommuner tar ut borgensavgift redan i dag, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Den nya regeln blir tuff för Hallbo, där kommunen borgar för drygt 400 miljoner. Men Hallbos vd Peter Hjalmarsson tar beskedet med fattning.

– Det kommer inte som en chock. Vi har alltid budgeterat för den här avgiften, men tidigare har inte kommunen tagit ut den. Just stiftelser har generellt befunnit sig en gråzon när det gäller borgensavgifter.

Peter Hjalmarsson är tacksam för att de trots allt har kommunen bakom ryggen. Det är en trygghet för både hyresgästerna och verksamheten, menar han.

Kommunal borgen

2013 uppgick kommunala borgensåtaganden i Hallsberg till 439,9 miljoner kronor, enligt följande: Hallbo 401,3 miljoner, Sydnärkes utbildningsförbund 37,7 miljoner, Hiba 0,9 miljoner.

Verksamheter som kan komma i fråga för kommunal borgen:

Hallbo, kommunala stiftelser, kommunägda företag, föreningar, kommunalförbund, enskilda bostäder (endast vid tvingande regler i statlig förordning).

Källa: Hallsbergs kommun

Mer läsning

Annons