Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet: Ingen folkomröstning

Det blir ingen folkomröstning: En enig kommunstyrelse har beslutat att inga skolor ska läggas ned i Hallsbergs kommun vare sig under innevarande eller nästa mandatperiod.

Annons
En enig kommunstyrelse har beslutat att inga skolor i kommunen ska läggas ned under den innevarande och nästa mandatperiod. Till vänster kommunalrådet Andreas Svahn (S). Till höger föräldraföreningens vice ordförande, Marcus Englund.Arkivfoto: Samuel Borg

Hallsberg. Om inget annat sägs i kommunfullmäktige den 28 oktober så blir det inget av den folkomröstning som föräldraföreningen i Hjortkvarn har föreslagit.

– Kommunstyrelsen är enig, det vi beslutat är vårt förslag till kommunfullmäktige, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Det var i maj i år som han fick ta emot en namninsamling med 1206 underskrifter. Bakom insamlingen låg föräldraföreningen i Hjortkvarn.

Bakgrunden var den att kommunfullmäktige strax innan hade beslutat att lägga ner Hjortkvarns skola från och med höstterminen 2013.

– Det var ett smärtsamt, men dock riktigt beslut. I dag har de flesta av barnen börjat i Folkasboskolan och enligt de uppgifter vi fått så går det bra och barnen trivs, säger Andreas Svahn.

Det pågick ett stort arbete i Hjortkvarn för att bevara skolan. Men frågan om folkomröstningen kom så småningom att gälla alla skolor, konstaterar Andreas Svahn.

Kommunen har utrett en rad faktorer kring vad en folkomröstning skulle innebära. Bland annat framkommer att processen skulle kosta mellan 800 000 och en miljon kronor.

Vidare säger reglerna att det står fullmäktige fritt att när det vill ändra sig i tidigare beslutade frågor. Det finns sålunda inga regler om hur länge ett resultat av en folkomröstning ska gälla.

De 1 200 som skrev på namnlistorna vill bevara skolorna utanför Hallsbergs tätort, och inte bara Hjortkvarns skola.

– Vi kommer inte att lägga ner någon skola, säger Andreas Svahn.

Inte någon mer skola, rättare sagt.

Marcus Englund är vice ordförande i Hjortkvarns föräldraförening. Han tycker att politikerna ska följa den opinion som i våras gav det underlag som krävs för en folkomröstning.

Läs mer i tidningen.

Mer läsning

Annons