Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildskatt säkrad

Alltid på plats. Alltid redo med sin kamera. När lokalredaktören Gunnar Hjalmarsson gick i pension skänkte han en bildskatt till bygden.

Annons
Var alltid redo. I nära 30 trettio år var Gunnar Hjalmarsson lokalredaktör för NA i Pålsboda med omnejd. Nu finns hans pressbilder samlade i fyra böcker.

Gunnar Hjalmarsson, historisk lokalredaktör för NA i Pålsboda, skänkte vid sin pension runt 2000 fotonegativ till hembygdsföreningarna i Bo, Svennevad och Sköllersta. Nu är den unika bildskatten sorterad och presenteras ortsvis i fyra böcker.

Skolskidtävling, kungabesök, trafikolycka eller tunnbrödsbak vid Boo slott - vad som än rörde sig ute i bygden så var lokalredaktören Gunnar ”Hjalle” Hjalmarsson på plats med block och kamera.

På den tiden hade NA en lokalredaktion i Pålsboda, och där arbetade Hjalmarsson åren 1957-1985. Idrott och föreningsrörelsen låg honom extra varmt om hjärtat.

– Många som han skrev om och tog bilder på var barn eller unga då, och är medelålders i dag. Så intresset för böckerna är stort, de går som smör i solsken, säger Berit Forsberg, ordförande i Sköllersta hembygdsförening.

Bakom de fyra böckerna ligger ett långt och grannlaga arbete. Första delen gjorde den ordningssamme Hjalmarsson själv. Vid sin pension delade han upp både urklippta artiklar och negativ från de fyra socknar han hade varit verksam i och skänkte till hembygdsföreningarna i Bo, Svennevad och Sköllersta.

– I Sköllersta hembygdsförening har vi en arkivgrupp som håller till i Pålsboda gamla bibliotek. Där gick arbetet vidare, berättar Berit Forsberg.

Gunnar Hjalmarsson var engagerad i arkivarbetet så gott som resten av sitt liv. Hösten 2008 gick han bort, 87 år gammal.

I arkivgruppen finns en man som heter Gunnar Larsson. Han är skicklig på att framkalla bilder, som Berit säger. Larsson tog så småningom med sig Hjalmarssons negativ hem. Resultatet blev nästan som vid tomtens verkstad på julafton.

– Han kom tillbaka med en fin bildpärm, och med Gunnar Hjalmarssons bildtexter som de varit i tidningen. Det blev 2000 bilder till slut.

Berit Forsberg tvekade. Skulle hon låsa in samlingen i arkivskåpet? Eller kanske inte?

– Ibland tänker jag att vi borde ha låst in bilderna, för oj vilket arbete det har varit att få ut böckerna. Men folk tycker det är så roligt, och vi också, säger hon.

Tack vare medel från Sköllersta forskarfond kunde hembygdsföreningarna anlita Närketryck i Hallsberg. Den första boken gavs ut i somras, med bilderna från Sköllersta. Framåt höstkanten kom bok nummer två, med bilder från Boo och Svennevad.

– Och lagom till jul var det Pålsbodas tur, det blev två böcker med bilder där ifrån, säger Hans Bengtsson, ordförande i Boo hembygdsförening.

Även han är jätteglad för att arbetet med böckerna har gått i hamn. Drygt 200 exemplar har sålts hittills, och då har leveranserna till Hjalmarssons hemvist Pålsboda ändå knappt hunnit börja.

Böckerna säljs via hembygdsföreningarna. Förutom Berit Forsberg och Hans Bengtsson kan intresserade kontakta Catharina Ingjald.

Barbro Isaksson

Mer läsning

Annons