Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bisättningslokal byggs på kyrkogård

Hallsbergs församlings nya bisättningslokal byggs på kyrkogården bredvid Sockenkyrkan. Det har kyrkofullmäktige nu beslutat. Kritiken som fanns mot lokalens placering fick inget gehör.

Annons

Niklas Nilsson är ny ordförande i kyrkofullmäktige. Enligt honom var det ingen som reserverade sig mot beslutet om bygget av bisättningslokalen.

– Förslaget som låg antogs enhälligt av fullmäktiges 19 ledamöter. Det blev ingen mer diskussion, säger han.

Det beslutades också att 7,2 miljoner kronor ska avsättas till byggnationen.

Som NA berättade den 12 juni har det emellertid varit heta diskussioner om nybygget innan det kom till beslut. Ingemar Frenskar, som i dagarna slutade som kyrkoherde, är starkt kritisk till den nya bisättningslokalens utformning och placering.

”Förstör miljön”

– Kyrkogårdens miljö förstörs om man klämmer in ett tvåvåningshus där. En bisättningslokal bör man bygga på neutral mark, sade han till NA inför beslutet.

Ingemar Frenskar har föreslagit två alternativa placeringar av bisättningslokalen. Kyrkorådet har tittat även på de förslagen men valt bort dem.

Frenskar har bland annat haft stöd av ledamoten Ingela Björnius. Hon reserverade sig när kyrkorådet fattade sitt beslut om bisättnings-lokalen.

Fram till i tisdags har Ingela Björnius dessutom suttit som ordförande i kyrkofullmäktige. Men i samband med tisdagens möte avgick hon som ordförande och lämnade över klubban till Niklas Nilsson.

NA återkommer till toppskiftet i kyrkofullmäktige i nästa vecka.

Mer läsning

Annons