Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende anser att utredare är partisk

Torgny och Rigmor Windahl i Tunbo efterlyser en neutral konsekvensbeskrivning angående den planerade torvbrytningen i Skymossen.
De anser att utredningen som är gjord är en partsinlaga.

Annons
Nästa vecka tar kommunstyrelsen ställning till planerna på torvbrytning i Skymossen. En sommarstugeägare har vänt sig till länsstyrelsen och ifrågasatt den utförda miljökonskekvensutredningen.ARKIVBILD: BARBRO ISAKSSON

Torvproducenten Neova AB vill bryta torv i Skymossen utanför Hallsberg, norr om sjön Tisaren. NA har berättat om företagets planer i flera artiklar.

Kommunen och andra berörda har möjlighet att till den 30 november komma in med synpunkter på den planerade torvtäkten. Kommunstyrelsen tar ställning till planerna på sitt möte nästa vecka.

Torgny och Rigmor Windahl har sommarstuga i Tunbo, ett av flera fritidsområden intill Skymossen. Paret är skeptiska till den framtagna miljökonsekvensbeskrivningen och har skickat ett yttrande till länsstyrelsen.

Det är miljökonsulten Enbio AB som förbereder tillståndsansökan åt Neova. Windahls har granskat konsultens hemsida där det står att de arbetar åt Neova för att hjälpa till att få fram tillstånd för torvtäkt. Detta innebär således att miljökonsulten är ekonomiskt beroende av Neova, menar Windahls.

Läs mer i torsdagens NA.

Mer läsning

Annons