Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten klubbad i Hallsberg

Vänstern och Kristdemokraterna kräver tydligare fokus på att få ned antalet sjukskrivningar. I övrigt slår kommunfullmäktige fast Hallsbergs budget för år 2015 i näst intill vänskaplig anda.

Annons
Vi tar sjukskrivningarna på största allvar, därför följer vi upp detta hela tiden.Andreas Svahn (S)

 De styrande i Hallsberg jobbar i år efter ett rättesnöre med ny vision, värdeord och strategiska områden. I måndags låg budget 2015 färdig för beslut.

– Det är en stark budget. Vi satsar på flera boenden, moderna läromedel, underhåll av vägar och återställer bidraget till enskilda vägar, sade kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

– Jag är också stolt över att vi här i Hallsberg, i dessa tider av oro på nationell nivå, står eniga bakom budgeten, tillade han.

Torbjörn Appelquist (M) höll sig väl med Andreas Svahn. Förutom något försiktigt påpekande ställde han sig bakom förslaget.

Men Anders Lycketeg (C) vägrade att låta majoriteten få glänsa.

– Det blir lite roligt det här, Andreas. Tidigare har du raljerat över hur lite det skiljde mellan vårt och ert förslag, men nu gick du ett steg längre.

Lycketeg dundrade vidare, eller ska man säga raljerade, angående vägbidraget:

– Det enda yrkande som alliansen kom med var bidraget till de enskilda vägarna. Och som av en händelse kom majoriteten med ett likadant yttrande som vårt. Vi kanske skulle föreslagit något mer?

Andreas Svahn anser att det finns en viktig skillnad:

– Vi lägger mer pengar när vi vet att pengarna finns.

Hallsberg hade exempelvis inte räknat in mer pengar från statskassan, menar Svahn. Som väl är. Regeringens nedröstade budget innebär cirka tre miljoner mindre till Hallsbergs kommun.

Lotta Öhlund (MP) förklarade sig nöjd med budgeten. Den innehåller satsningar på skola och välfärd som de kommit överens om.

– Hallsberg ska också vara ett hållbart samhälle. Utsläppen av växthusgaser ska minska och fossila bränslen fasas ut, sade hon.

Tomas Hagenfors är dock orolig för hur kommunens personal mår:

– Sjuktalen ökar lavinartat och ligger i dag på 7,8 procent. Det är pinsamt tyst runt det här.

Andreas Svahn försäkrade att de redan har bekymret under lupp.

– Vi tar sjukskrivningarna på största allvar, därför följer vi upp detta hela tiden, sade han.

– Bra. Men nu handlar det om att sätta mål, att sjuktalen ska minska, svarade Hagenfors.

Vänstern och KD vill sätta på pränt i kommunens måldokument att sjuktalen årligen ska minska. Men de fick inte gehör för det tillägget.

Bra. Men nu handlar det om att sätta mål, att sjuktalen ska minska.Tomas Hagenfors (KD)

Mer läsning

Annons