Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygge vid kyrkan möter kritik

Kyrkorådet i Hallsberg har beslutat att bygga en ny bisättningslokal för 7,2 miljoner kronor. Huset får två våningar och placeras på kyrkogården vid Sockenkyrkan. Kommunen ska hyra svepningsrum i nybygget.

Annons
Kyrkorådets beslut. Här på kyrkogården, bredvid Sockenkyrkan, vill kyrkorådet bygga en ny bisättningslokal med två våningar. Där Frenskar står byggs andra våningen upp på huset. Ytterväggen blir där vattenkannorna hänger.

De bisättningslokaler som står till buds inom Hallsbergs församling i dag anses ha gjort sitt. Lokalerna lämpar sig inte heller för visning, något som blir mer och mer efterfrågat.

– Ett alternativ är att hyra plats i Örebro. Men det känns som en dålig lösning. Vi vill ge bra service till alla som bor inom vår församlings gränser, säger Solveig Eriksson, ordförande i kyrkogårds- och fastighetsutskottet i Hallsberg.

Begravningsväsendet är något som berör alla, oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Det som har med bisättning att göra bekostas av begravningsavgiften. Det är angeläget att kunna tillhandahålla värdiga lokaler, menar Solveig Eriksson.

Fyra alternativ

– Vi kommer att samarbeta med kommunen. De behöver fler platser när det gäller svepningen. Vi håller på och tittar på ett avtal, säger hon.

Planeringen för den nya bisättningslokalen har pågått i flera år. Kyrkorådet har låtit utreda fyra alternativ, och tagit hjälp av konsult från firman Arkitektur och Byggnadsvård.

– Vi har verkligen jobbat med det här och tagit till oss synpunkter, säger Eriksson.

Det alternativ som kyrkorådet har fastnat för är att bygga om och till den gamla bisättningen som i dag ligger ”infälld” i en mur bredvid Sockenkyrkan.

Den gamla delen byggs ut till ett svepningsrum på 105 kvadratmeter. Där inrättas kylar med plats att förvara 16–24 avlidna.

Ovanpå det, på kyrkbacken, byggs en helt ny våning på 85 kvadratmeter. Där förläggs väntrum, visningsrum, förråd, toalett samt en hiss. Via den ska kistorna hissas från souterrängvåningen upp till visningsrummet. Vid ena kortsidan på huset anläggs också en liten minnesträdgård under tak.

Motstånd från kyrkoherden

Förslaget har mött hårt motstånd från kyrkoherde Ingemar Frenskar som anser att husets placering är helt olämpligt. Även begravningsentreprenören Maria Slåtterman är kritisk. Hon anser att anläggningen till ytan är mycket begränsad och att den hamnar mycket nära befintliga gravplatser vilket kan kännas som ett intrång.

– Konsulten och vaktmästarna säger att det är okej, det kommer att fungera, säger Solveig Eriksson.

Det slutgiltiga beslutet om nya bisättningslokalen fattas av kyrkofullmäktige på tisdag, den 19 juni. Man hoppas på byggstart i höst. Ledamoten Ingela Björnius samt kyrkoherde Ingemar Frenskar har reserverat sig.

Mer läsning

Annons