Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget av nya riksväg 51 skjuts fram

Beskedet om att bygget av nya planerade riksväg 51 från Kvarntorpskorset till Svennevad skjuts upp väcker starka reaktioner hos Hallsbergs kommunalråd Andreas Svahn (S) och partikollegan Irén Lejegren, regionförbundets ordförande.
– Tre år är en mycket, mycket lång tid. Jag är väldigt besviken, säger Lejegren.

Annons
Idag tvingas tunga godstransporter och annan förbipasserade trafik köra på den bristfälliga och smala riksväg 51, som bland annat går genom Pålsboda. Tanken är att den nya riksvägen ska göra transporterna säkrare och snabbare genom den länsdelen.Foto: Samuel Borg

Som NA har berättat har regeringen beslutat att minska på budgeten för nästa års infrastruktursatsningar. Trafikverket har därmed beslutat att senarelägga bygget av den nya riksväg 51, som ska dras väster om Pålsboda. Projektet skjuts fram till 2017. Fredrik Idevall, utvecklingsledare vid regionförbundets insfrastrukturavdelning, förklarar att två skäl ligger bakom den framflyttade ombyggnationen.

– Vägar som är mer prioriterade i andra län är redan försenade. Det andra är att de vägarna också redan är byggklara. Andra låg före i kön, säger Idevall.

– Men det ställer till problem för oss på Regionförbundet. Det är ett pusslande med att få ihop länstransportplanen. En sådan här försening förstör all planering. Det får bli ett omtag, fortsätter han.

Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg, är naturligtvis bekymrad:

– Det är oerhört tråkigt, det påverkar inte minst företagen i Hallberg, men även hela vår region. Riksväg 51 är en viktig transportled från Östergötland och upp till Närke, säger Svahn.

– Det allvarligaste i att man skjuter på att bygga om riksväg 51 är att vår region riskerar att missa investeringar hos företagen, fortsätter han.

En ambition med att bygga en ny riksväg väster om Pålsboda är att leda den tunga trafiken bort från orten:

– I dag går all trafik genom Pålsboda. Med en ny riksväg får man undan den trafik som inte ska dit. En ny väg betyder också att man blir mer reseeffektiv. I dag åker man igenom Pålsboda och då måste man ibland stanna och det kan bli köbildning, vilket innebär mer utsläpp, säger Andreas Svahn.

Läs mer i lördagens NA.

Mer läsning

Annons