Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget kan starta i höst

Nu finns ett förslag på detaljplan för den tredje etappen i Rala industriområde, järnvägsverkstaden. Om allt går enligt plan ska bygget av Train Alliance’s stora verkstadscentrum börja att byggas redan till hösten.

Annons

Verkstadsområdet är på 100 hektar och kommer att bli den största anläggningen i Sverige för service och underhåll av järnvägsfordon.

– Detta är ett av de största nationella projekten just nu. I förlängningen är det ett mångmiljardprojekt, säger Hans Lindberg, stadsarkitekt i Hallsberg.

Fyra mil räls

Inom det nya verkstadsområdet ska flera byggnader på totalt 100 000 kvadratmeter uppföras, fyra mil räls läggas och sex kilometer gata anläggas, berättar stadsarkitekt Lindberg.

Förutom servicebyggnader kommer området även att ha utbildningslokaler och ett stort centrallager för reservdelar för hela Sveriges järnvägstrafik.

– En viktig del i lokunderhåll är att både folk och utrustning finns på plats, säger Hans Lindberg.

Husen måste pålas

För att göra etableringen möjlig har flera stora undersökningar genomförts i området. Bland annat har marken granskats i en geoteknisk undersökning, en omfattande dagvattenutredning genomförts och bullernivån kartlagts.

Undersökningarna visar att alla hus kommer att behöva pålas och få en fördröjningsdamm som samlar in dagvattnet. Det kommer även att byggas vallar för bullerskydd och insynsskydd.

Eftersom det är tillåtet med mer buller för den befintliga tågtrafiken än det är för nyetableringar så kommer de framtida bullerskydden att göra boendemiljön bättre för villorna i området.

– Åtgärderna gör att vi kommer att sänka trafikbullret. Det kommer att bli bättre för dessa hus, förklarar Lindberg.

På måndag kväll klockan 18.30 bjuds allmänheten in till ett samråds- och informationsmöte i Folkets hus i Hallsberg. Samrådstiden pågår till den 2 maj. Därefter ska detaljplanen granskas för att sedan beslutas i fullmäktige.

Bakgrund

Train Alliance vill bygga en av Europas modernaste anläggningar för service och underhåll av lok, godsvagnar och motorvagnar.

Detta är ett jättebygge som kommer att hålla på under flera års tid.

Planområdet omfattar en yta på 151 hektar, varav 56 hektar ligger i Kumla kommun och 95 hektar i Hallsbergs kommun.

Inledningsvis beräknas järnvägsverkstaden ge mellan 500-600 arbetstillfällen, på sikt ännu fler.

Mer läsning

Annons