Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnadsvård på prästgård

VIBY. De tre senaste somrarna har Lundby gamla prästgård förvandlats till övningsplats för olika hantverk. I år har 13 lägerdeltagare murat kakelugnar, kittat fönster och kokat rödfärg för att ge den gamla byggnaden ytterligare ett lyft.

Annons
Handarbete. Håkan Bagger visar Sofia Forsberg hur man avlägsnar gammalt kitt från fönster.

När sommaren äntligen börjat infinna sig i Vibytrakten är det inte så illa att stå utomhus och måla fönster. Men deltagarna i byggnadsvårdskursen som under tio dagar haft Lundby gamla prästgård som sitt projekt verkar ha varit lika lyckliga oavsett väder.

– De här dagarna har gått alldeles för fort, det kunde gärna ha fått hålla på lika länge till, säger Anders Thörnqvist från Stockholm, nybliven pensionär som vid NA:s besök hade fullt upp med att mura en kakelugn i ett av rummen på den gamla prästgårdens ovanvåning.

Lokala hantverkareByggnaden är uppförd 1794 på grunden av en ännu äldre prästgård. Det är Viby församling som äger gården, men kursen arrangeras av Byggnadsvårdsföreningen med bidrag från länsstyrelsen. De lokala hantverkare som fungerar som handledare inom olika områden bidrar också med rabatterade priser. En av dem som har varit med under samtliga tre år som kursen hållits är Håkan Bagger från Snavlunda. Han har stor erfarenhet av att arbeta med gamla hus och hjälper kursdeltagarna med det mesta.

– Det är ett spännande arbete, man ser hela tiden nya saker. I dag hittade jag en anteckning från 1912 i taket, från när man spänt ny takpapp på ett ställe på övervåningen.

Ska börja användasFör Viby församling är den gamla prästgården inte bara ett kursprojekt. Snart hoppas man kunna börja använda den till olika verksamheter.

– I ett rum ska vi göra en utställning om Vibys historia, den stora salen kan man hyra ut till fester och liknande och i köket finns en bakugn som kan användas till kurser i bakning, säger Benjamin Lundqvist, kyrkoherde i Viby.

Han och flera andra från församlingen är med och bidrar ideellt vid kursen, bland annat med matlagning.

Olika hantverkVid årets kurs deltog 13 byggnadsvårdsentuasiaster mellan 23 och 75 år från stora delar av landet. En av dem som hade kortast bit att åka var Ulrika Andersson från Örebro.

– Men jag är uppväxt i Herrgryt, så det här är verkligen mina hemtrakter. Det är klart att hjärtat klappar lite extra. Det är kul att man får pröva på så många olika typer av hantverk här, säger hon.

Byggnadsminne

Arbetet som sker på den gamla prästgården sker under uppsikt av den antikvariska konsulten Estrid Esbjörnsson, som bland annat skriver rapporter till länsstyrelsen om hur arbetet framskrider. En nyhet i år jämfört med tidigare är att den gamla prästgården numera är byggnadsminne.

– Den blev det i december 2011. Det är bara ett 60-tal byggnader i hela Örebro län som har den statusen, exempelvis Örebro slott och Svampen, säger Estrid Esbjörnsson.

Renoveras. Den gamla prästgården i Lundby genomgår en förändring år från år. Flera av rummen i huset är nu mer eller mindre klara.
Murar. Kursdeltagarna får pröva på många olika typer av hantverk. Här murar Anders Thörnqvist en kakelugn i ett av rummen på övervåningen.

Mer läsning

Annons