Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Joar tvåa i Sverige i fysik

Carl Joar Karlsson, som går kursen fysik 3 på Alléskolan, kom på andra plats i finalen för Wallenbergs fysikpris. Nu får han åka till Kazakstan på Internationella fysikolympiaden i juli.

Annons
Uppvaktades. Carl Joar Karlsson (i mitten) kom tvåa i Sverigefinalen i Wallenbergs fysiktävling, och uppvaktades på måndagsförmiddagen med tårta och blommor av klassen och rektorn. Foto: Katarina Hanslep

HALLSBERG. Som sjua i landet i kvalificeringstävlingen av Wallenbergs fysikpris där Alléskolan deltog, tog sig Carl Joar till final. Den hölls i två omgångar, med en experimentell final i Göteborg i mars under en träningsvecka, och ett skriftligt prov som hölls förra lördagen. Carl Joar kom totalt tvåa i landet, och får nu delta i Fysikolympiaden i Astana i Kazakstan i juli.

– Resultatet var en kombination av både den praktiska veckan och det skriftliga provet, säger Carl Joar.

Under träningsveckan fick eleverna undervisning i fysik.

– Det var kul förstås. Vi gick på föreläsningar och gjorde praktiska laborationer, berättar Carl Joar.

En del handlade om adiabatisk termodynamik, som inte förekommer ofta i gymnasiefysiken. Carl Joar skulle i finalprovet med hjälp av fysik bland annat räkna ut hur vårdpersonal kunde avlastas vid tunga lyft.

– Mitt svar på den frågan blev en åtta-nio A4-sidor, säger Carl Joar.

Frågan om paraxiala strålar hoppade han över.

– Jag hann inte. Det var bättre att fokusera på det man hade bättre koll på, säger Carl Joar.

Och det var rätt metod. Efter den fyra timmar långa skrivningen följde väntan hela eftermiddagen, och på kvällen presenterades vinnarna. Carl Joar kom tvåa och är en av fem svenskar som åker till Fysikolympiaden, som är den 45:e i ordningen. Innan dess ska han åka på ännu en träningsvecka, i Lund denna gång.

I måndags uppvaktades han med tårta och blommor av klassen och rektorn.

– Vi är glada och stolta. Det här betyder mycket, också för Alléskolan, sa rektor Ewa Hardmo.

Mer läsning

Annons