Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagbarnvårdarna oroade inför flytt

De fem dagbarnvårdarna på Norr i Hallsberg träffas två dagar i veckan i Familjens hus på Hässlebergsvägen. Nu ska den gemensamma verksamheten förläggas till Kompassen, som ligger på söder. – Det är finns både för- och nackdelar, säger Anette Bergman och Inger Sandhu, dagbarnvårdare på Norr.

Annons
Oroade. Dagbarnvårdarna Anette Bergman och Inger Sandhu är glada för nya lokaler i Kompassen, men oroas över att föräldrar byter omsorgsform eftersom de anser att det blir för långt att åka mellan Hässleberg och centrala Hallsberg. Foto: Katarina Hanslep

HALLSBERG. Familjens hus drivs av kommunen och kyrkan i samarbete. Huset var tidigare en förskola, och är sedan 1994 dagbarnvårdarnas gemensamma lokal, där de träffas och samarbetar om barngruppen två dagar i veckan. Totalt går just nu 18 barn mellan ett och fyra år hos dagbarnvårdare på Norr i Hallsberg.

Till hösten ska dagbarnvårdarna vara i nybyggda Kompassen. Där ska också Söders dagmammor vara, fast andra dagar i veckan, samt den nattliga barnomsorgen. Skillnaden blir att dagbarnens föräldrar dessa dagar lämnar och hämtar sina barn direkt på Kompassen och får då åka till Söder i stället för som tidigare, vara kvar på Norr. Det har inneburit både för- och nackdelar. Dagbarnvårdarna ser fördelar med den nya lokalen, medan några familjer tycker att det blir en mycket längre sträcka att köra, särskilt för dem som inte har bil.

– Familjens hus har fungerat jättebra för oss, men vi tror också att Kompassen kommer att göra det. Det är en nyrenoverad lokal med ateljé, en ny gård och teknikverkstad. Vi ser fram emot flytten, säger dagbarnvårdarna Anette Bergman och Inger Sandhu.

Men samtidigt är de oroliga, för reaktionen är inte enhälligt positiv hos barnens föräldrar. Bland annat i en anonym insändare i NA har missnöjet mot flytten uttryckts.

– Några familjer har begärt omplacering eftersom de tycker att avståndet blir för långt, och det är såklart tråkigt tycker vi, säger Anette.

Många familjer har också äldre syskon som går på Stocksättersskolan och därmed måste lämna sina barn på två olika platser i stan.

Dagbarnvårdarna är populära i Hallsberg, och familjer står i kö för att låta sina barn gå där.

– Många ser fördelar med de mindre grupperna och blandningen av olika åldrar, och vardagspedagogik i trygg hemmiljö.

Men nu känns framtiden osäkrare och det är oklart hur stor efterfrågan blir i höst.

– Det skulle vara tråkigt om vår verksamhet skulle minska till följd av flytten. Samtidigt som vi ser många vinster med att flytta, värnar vi om att dagbarnvårdare finns kvar i kommunen, som ett alternativ till förskolorna, säger Inger.

– Vi är rädda om våra dagbarn och deras familjer, och värnar om dagbarnvårderiet som omsorgsform. Vi bor i en liten stad och det är svårt att då det perfekt för alla, säger Inger och Anette.

Mer läsning

Annons