Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansvänligt när Chippis släpper ny skiva

Efter 25 år släpper Chippis en ny skiva. Lika dansvänligt som vanligt, lovar bandmedlemmarna.

Annons
Spelglädje. Peter Karlsson, Mikael Karlsson, Tomas Ivhall, Kent Öhlin och Sven -Olof Andersson i bandet Chippis har numera musiken som fritidsintresse och tycker att spelglädjen kommit tillbaka. Foto: Veronica Svensson

För två år sedan gjorde Hallsberg/Kumlabandet Chippis comeback efter 23 års tystnad. Det startade med några spelningar i Sydnärkehallen på Hallsbergs kommuns personalfest och fortsatte bland annat med Vretstorpsparken och Kumlasjönt. Sedan dess har det blivit någon spelning per månad, en stor del på privata tillställningar.

– Nu är det roligt igen, vi har fått tillbaka spelglädjen, säger Kent Öhlin.

Han, Mikael Karlsson och Tomas Ivhall har alla varit med sedan starten 1979. Basisten Sven-Olof Andersson kom in något år innan bandet upplöstes 1989. Nyaste medlemmen är Peter Karlsson som spelat i Chippis i ett och ett halvt år.

– Jag började vara med och köra ljudet, men efter nån gång kunde jag alla låtar.

– Och då kunde han lika gärna vara med på scenen tyckte vi, säger Tomas Ivhall och de andra stämmer skrattande in.

Att det är mycket glädje i bandet märks. Nu har man musiken som fritidsintresse, utan press eller stress. Då, runt 1988, spelade bandet på heltid med över 20 spelningar per månad. Till slut blev det för mycket, glädjen i musiken försvann när det blev ett jobb, och bandet upplöstes.

– Men det är roligt att ha fått prova på det, jag skulle inte vilja vara utan den erfarenheten, säger Sven-Olof Andersson och för en stund blir de nostalgiska.

Över enorma högtalare som kånkats flera våningar på Luleå stadshotell för att hissen var för liten, över kvällen i Brunnsparken när det var 1192 personer i publiken och över alla spelningar med andra stora dansband.

I november förra året började arbetet med den nya skivan ”En dag i taget” som släpptes nu i månadsskiftet september/oktober. Den innehåller både nyskrivet material, men också några klassiker. Utan att tumma på mottot ”dansvänligt såklart”.

- Att det skulle bli en ny skiva, det trodde jag inte. Men det är många som har frågat efter det, säger Kent.

Har publiken alltså följt med er sen förr?– Vi spelade faktiskt på en privatfest för ett tag sedan hos några som vi spelat hos på 80-talet. De hörde av sig direkt när vi gjort comeback och ville ha oss tillbaka igen, berättar Kent.

– Men visst är den en ny generation vi måste vinna också, säger Peter.

– Nu verkar det bli ett uppsving för dansmusik och folkparker. Folk vill ha tillbaka lite av det nostalgiska. Och när vi spelar märks det att folk gillar det vi gör, vi får sånt gensvar, tillägger Kent.

När och var spelar ni härnäst?

– Vi har en del på gång, men inget är riktigt spikat än. Man får hålla utkik, säger Mikael.

Ny skiva. Den nya skivan ”En dag i taget” innehåller både nyskrivna låtar och klassiker. Det finns bland annat en uppdaterad version av bandets egen låt ”På ett café”.

Mer läsning

Annons