Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De återvände till sina rötter

Nyårsfesten blev också en stor släktträff med besök från andra sidan jordklotet. I går återvände australiensarna till sin hembygd Hjortkvarn.

Annons
Hem Ljuva hem. Släkten framför huset i Hjortkvarn  där Bernt och hans syskon växte upp.

Hjortkvarn. Vi står utanför kyrkan i Hjortkvarn. Bil efter bil anländer till parkeringen och snart är det fullt av något frusna, men glada australiensare, tillsammans med några svenska släktingar. De har återvänt till sin hembygd och huset där släktingen Bernt Gustafson växte upp.

Det var på 1950-talet som Hjortkvarnsbon Bernt Gustafson lämnade hemtrakterna för den stora vida världen. Han var ett av tio syskon som växte upp i huset i Hjortkvarn, som hans pappa byggt.

– Han skulle mönstra, men satte sig på en båt i Göteborg i stället och stack till sjöss, berättar Åsa Tagesson, brorsdotter till Bernt.

Efter några år kom han till Australien där han träffade blivande frun Vita. De gifte sig och bosatte sig i Cairns. Även om Bernt själv inte är i livet längre, är hembygden viktig för hans släktingar.

– Första gången vi besökte Sverige var 1976, för att träffa mina svärföräldrar, berättar Vita, som själv har sina rötter i Danmark.

Nyårsafton spenderades i Örebro. Totalt 78 personer från Sverige och Australien firade på Stora Hotellet. 28 personer är med från Australien, de flesta släkt men några vänner också.

Läs mer i torsdagens NA.

Mer läsning

Annons