Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lade snus och cigaretter på hyllan

Närmare 80 procent var rökare. Så illa har det sett ut bland dem som jobbar vid arbetsmarknadsenheten i Hallsberg. Men i går var det stora fimpar-dagen, cirka 15 personer lade gemensamt snus och cigaretter på hyllan.

Annons
Dags att fimpa. Arbetsmarknadsenheten i Hallsberg satsar på att hjälpa såväl personal som deltagare till ett tobaksfritt liv. I går skulle alla som deltar i rökavvänjningen ha fimpat. Monika Schwerin från tobakpreventiva enheten leder rökavvänjningen. Här ses också deltagarna Jonas Larsson, Angelica Moberg, Robert Thorell och Bodil Larsson.bild: barbro isaksson

Lite darrig i benen, men med en ny friskare färg i ansiktet klev Angelica Moberg in till måndagens rökavvänjnings-träff på arbetsmarknadsenheten.

– I onsdags var det så nära att jag gick ner till grannen och lånade en cigarett, suckar Angelica.

Inte lättHon tittar på kamraterna runt bordet. Från alla håll möts hon av nickar och förståelse. De är ett helt gäng som tänker bli tobaksfria nu, men det är ingen lätt sak. Till stöd och hjälp har de Monika Schwerin från tobakspreventiva enheten vid USÖ.

– Vi började före jul med enskilda samtal. Det här är tredje träffen, den tuffaste, för denna dag ska alla ha fimpat, säger Monica Schwerin.

Vant sig vid tanken

Med andra ord har deltagarna under en dryg månad vant sig vid tanken på en rökfri vardag, trappat ner konsumtionen och slutat efterhand. Den 23 januari var ”deadline”. En och annan väntade in i det sista, men de flesta har haft några dagars marginal och hunnit komma igång med läkemedel som är till hjälp vid rökavvänjningen.

Robert Thorell berättar att han har hållit upp i sju dagar. Tidigare rökte han ett paket cigaretter om dagen. Monika Schwerin gratulerar honom, både till att han blivit tobaksfri och till de segrar han redan har vunnit.

Beslutet att hjälpa till med rökavvänjning på arbetsmarknadsenheten har vuxit fram. Arbetskonsulent Per-Anders Thor berättar att man har pratat mycket om det innan och hur det skulle gå till.

– Rent praktiskt blev det enkelt när vi fick kontakt med tobakspreventiva enheten. De har ju ett färdigt koncept som är väldigt bra. Utifrån det har vi sedan sett från individ till individ, säger han.

Erbjudna rökavvänjningAlla som har anknytning till arbetsmarknadsenheten har blivit erbjudna rökavvänjning. Även anhöriga till dem får vara med.

– Det ska inte behöva kosta våra deltagare något, vi står för rubbet, säger Per-Anders Thor.

Mer läsning

Annons