Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De vill ha sigill och ett  band runt utredningen"

Det är inte så enkelt att den misstänkte Sköllerstamördaren kan ta sig hem på egen hand. Det menar åklagare Sarah Hajslund Hansen. Nu har hon fått komplettera sin utlämningsbegäran med sigill och band.

Annons

24-åringen har förklarat att han vill åka hem till Sverige och rentvå sig från anklagelserna om mordet på hans släkting i Sköllersta förra sommaren.

Den misstänkte mördaren har därför försökt överlämna sig åt den sydafrikanska polisen samt begärt hjälp av den svenska ambassaden i Pretoria. Han saknar giltigt pass sedan det gamla drogs in på grund av brottsmisstankarna.

Men 24-åringen säger att han avvisats av både polisen och ambassaden.

Han är internationellt efterlyst, häktad i sin frånvaro för mord plus att Sverige har skickat en formell begäran till Sydafrika om att han ska lämnas ut.

Sverige är i händerna på de sydafrikanska myndigheterna - som anser att den svenska skrivelsen bör kompletteras. Innan dess vill de inte hjälpa Sverige.

Den kompletteringen är nu gjord och bör ha nått fram till Sydafrika i måndags.

– Det handlar bland annat om formella saker som att de vill ha ett sigill och ett band runt utredningen. Det är tydligen väldigt vanligt och man får ha respekt för deras regler.

Sedan ville de ha en försäkran om att jag är insatt i straffrätt samt andra formaliasaker, berättar åklagare Sara Hajslund Hansen som leder förundersökningen.

– Utöver det vill de veta mer om själva utredningen men det kan jag inte gå in närmare på.

Kontakterna med Sydafrika går via en särskild enhet på justitiedepartementet, Birs.

24-åringen har varit på rymmen sedan hans släkting hittades mördad den 1 augusti 2013. En stor del av tiden har han tillbringat i Sydafrika. När han intervjuades av NA ville han inte svara på frågan om varför han hållit sig undan.

24-åringen har – via sin advokat – länge sagt att han vill komma till Sverige och förklara sig, men på senare tid verkar det som om han verkligen försökt att sig hem.

Kan inte svenska ambassaden utfärda ett tillfälligt pass så att 24-åringen kan resa hem egen hand?

– Den lösningen vill han ju själv ha. Men det finns inga garantier om att det kommer att gå bra, säger Hajslund Hansen som inte vågar lita på mannen.

Hon vill inte stänga några dörrar till andra lösningar, men först vill Sarah Hajslund Hansen avvakta Sydafrikas svar på Sveriges utlämningsbegäran.

– Det är en svår situation, men jag var redan från början väldigt tydlig med att det allra bästa är att han kommer hem så får vi reda ut det här.

Mer läsning

Annons