Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar av bangården grävsupp efter stor dieselläcka

(UPPDATERAD 16:43) Ett urspårat lok läckte tidigt i morse 1 500 liter diesel vid rangerbangården i Hallsberg. Efter att loket bärgats ska marken saneras.

Annons

En och en halv kubikmeter diesel har runnit ner i marken från ett urspårat tåg vid rangerbangården i Hallsberg. Larmet om det urspårade tåget, som står på den delen av bangården som är närmast persontågsbangården, kom klockan fem på måndagsmorgonen. Vid 10-tiden påbörjades bärgning av loket. Under tiden bryts strömmen till hela rangerbangården - detta kommer dock inte att påverka trafiken i någon större utsträckning.

Miljökontoret tar över

Ärendet lämnades på förmiddagen över från räddningstjänsten till Hallsbergs miljö- och hälsokontor.

- Vi har varit på platsen och kollat hur det ser ut samt gjort en riskbedömning. Efter att loket bärgats kommer spåret, som skadats vid urspårningen, att åtgärdas, säger Leif Welander, miljöchef på Hallsbergs kommun.

När bangården byggdes om för några år sedan gjordes ett raffinerat dräneringssystem som ska kunna ta hand om bland annat läckande drivmedel. Olyckan inträffade dock utanför detta område.

- Vi har ingen detaljkunskap om marken under makadamen så vi är inte riktigt säkra på var dieseln tar vägen. Men makadamen kommer att grävas bort och i samband med det åtgärdas spåret och några av sliprarna byts ut. Närmaste tiden kommer vi att kontrollera brunnarna i området för att kunna upptäcka om något av oljan läcker ut i dagvattnet, berättar Leif Welander.

Är det ett problem att olyckan inträffade utanför det nybyggda, dränerade området?

- Ja, det är klart, hade olyckan skett innanför hade vi naturligtvis haft bättre koll på läget. Rinner oljan ned i ett vattenmagasin kan vi på ett enkelt sätt stänga av detta och sanera.

Arbetet på platsen inleds på förmiddagen, men det är oklart hur lång tid det kommer att ta. Förhoppningen är att det ska vara klart någon gång under onsdagen.

Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket, säger att olyckan endast lett till mindre trafikproblem.

- Urspårningen har skett på rangerbangården, så några större förseningar i persontrafiken har inte vi fått signaler om. Tre eller fyra tåg hade mindre förseningar i morse.

Mer läsning

Annons