Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den ”rödgröna röran” växer fram

Starten för kvarteret Kopparslagaren blev något av en rödgrön röra. Men snart väntas färgen bli den ”rätta” på de kommunägda husen och bygget rullar på enligt plan. Till våren får hyresgästerna flytta in.

Annons
Grönt valdes bort. Inom kort kommer det att synas vilken färg de nya husen vid Södra Allén egentligen ska ha. Arkitektens gröna förslag ratades av politikerna i Hallsberg som vill ha rött.

Tre minuters promenad från Hallsbergs station, vid Södra Allén, växer det nya kvarteret fram. Det är första gången sedan 1990 som hyreshus byggs i järnvägsknuten, och invånarna följer projektet med stort intresse.

– Ja, jag har aldrig varit med om något liknande. Folk stannar till här hela tiden och ställer frågor. Det är jättekul, säger lagbasen Fredrik Johannesson på NA-bygg.

Fönster saknasDe senaste veckorna har flera undrat om hyreshusen verkligen ska se ut som ”industrilådor”. Husen är blaskigt rosa och saknar såväl fönster som dörrar.

Fredrik skrattar och berättar att man sågar upp hål för fönster och dörrar efter hand som materialet anländer. Detta för att skydda husen och och bevara kvalitén. Och fasaden är inte klar, det som syns nu är bara vindskivor.

– Inom ett par veckor blir strukturen mer tydlig, när panel och puts och alla detaljer kommer på plats, förklarar han.

Färgsättningen på det nya kvarteret har varit en prekär fråga. När bygglovet var klart och hanterat av arkitekten i höstas så visade det sig att husens färg var grön. Det fick politikerna i Hallsberg att se rött.

Arkitekten fick bakläxa– Vi har aldrig sagt att det ska vara grönt. Det passar inte in här, sade både kommunalrådet Thomas Doxryd (S) och oppositionsrådet Ewa Unevik (M) när saken var uppe i kommunstyrelsen.

Arkitekten Lennart Carlsson på arkitektbyrån Mondo i Örebro fick bakläxa. Han gjorde naturligtvis som politikerna önskade, men av arkitektens ändringsförslag kan man utläsa att han inte precis var överens med politikerna i Hallsberg: ”Härtill är jag nödd och tvungen”, skriver han inledningsvis.

En nyans av röttDärmed kunde kommunstyrelsen fatta beslut och färgen på husen kommer att bli en nyans av rött, med grå panel och svarta detaljer, ungefär likadana som de hus i Örebro som var förebilden.

– Husen vi bygger i Hallsberg har blivit ett koncept, det är fjärde projektet vi gör. Modellen är populär och vi har försökt utveckla den efter hand, säger Anders Alm, projektledare vid NA-bygg.

Mer läsning

Annons