Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras mötesplats stängdes plötsligt

Kaféet på dagcentralen Åsen i Hallsberg är en mötesplats för många äldre och många föreningar sedan början på 1990-talet. I måndags var det plötsligt stängt och många blev upprörda.

Annons
Svar på tal. En grupp äldre samlades på onsdagsförmiddagen i kaféet på dagcentralen Åsen och ifrågasatte varför Åsen stängt. Socialnämndens ordförande Magnus Andersson (S) besvarade frågorna med att ett misstag begåtts. Foto: Katarina Hanslep

Hallsberg. På onsdagsförmiddagen samlades en grupp representanter från de många olika föreningar som i olika sammanhang brukar träffas på Åsen.

– I måndags när vi kom hit som vanligt var det bara stängt, säger Kerstin Jarnehag, som är en av dem som leder verksamhet i kaféet i veckorna. Hon håller i ”Kerstins hörna” som är en aktivitet för äldre, dit många kommer för att träffas och umgås.

Ingen information hade lämnats i förväg, det stod bara en lapp på dörren.

– Vi blev väldigt ledsna för det. Kaféet betyder mycket för oss. Det är här många träffas, både före, under och efter de aktiviteter de har, säger Göte Åström, som håller i bocciaspel.

Kerstin tog initiativet till ett möte om kaféet på onsdagen. Det spred sig snabbt, och ett 15-tal personer dök upp i kafélokalen, som var öppen, fast utan servering.

– Jag blev väldigt förvånad för att det kom så många. Det är roligt att se och visar att vi är många som bryr oss om att kaféet finns kvar, tyckte Kerstin.

Många av deltagarna bor i huset alldeles intill och går till Åsen dagligen.

En av dem som hörsammat att det var möte, var socialnämndens ordförande Magnus Andersson (S), som till vardags jobbar med bland annat äldrefrågor i kommunpolitiken.

– Jag hörde talas om mötet nu på morgonen och ville gärna vara med, sa han.

Enligt Magnus Andersson har ett misstag begåtts. Han fick själv kännedom om stängningen kvällen innan.

– Det här var inget vi visste om och det är helt emot våra prioriteringar. Vi från kommunen vill att Åsens kafé ska vara öppet och vill utveckla och stärka de fyra dagcentralerna i Hallsbergs kommun. I vårens tilläggsbudget lade vi till extra pengar till dagcentralerna, sa Magnus Andersson.

– För mig är det beklagligt att Åsens kafé stängt med så kort varsel. Det borde gått att lösa utan att stänga. Men den här gången har det blivit en miss.

Bengt Svankvist bor alldeles intill dagcentralen.

– Kaféet är fantastiskt bra för oss som är äldre. Det är trevligt och lätt att ta sig hit även för oss som har svårt för att gå, säger han och berättar att han deltagit i aktiviteter på Åsens kafé ända sedan det öppnade i början av 1990-talet.

Gymnastik, bridge, stickkafé, Väntjänsten och anhöriggrupper är några exempel på de grupper som möts vid serveringen i kaféet och fikar. Boccia –, boule – och bangolfgrupperna brukar också både träffas i kaféet, både före och efter spelomgångarna.

– Kaféet på Åsen får inte försvinna, det är som ett hjärta i Hallsberg.

Mer läsning

Annons