Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det blir för stor centralisering med fyra orter”

För Hallsbergs kommun är det viktigt att trafikledningscentralen blir kvar.

Annons

I går berättade NA om Trafikverkets förslag som innebär att trafikledningscentralen i Hallsberg hotas av nedläggning. Kommunen formulerar nu ett remissvar ihop med Regionförbundet och landstinget. I arbetet ingår att lyssna till aktörerna runt järnvägen, som logistikföretag, anställda på ledningscentralen och fackliga representanter.

– Ambitionen är att självklart att trafikledningscentralen i Hallsberg ska vara kvar, samtidigt som det är viktigt att få en fungerande trafikledning i hela landet. Att jobba lika är en god tanke. Men med fyra orter blir det för stor centralisering, säger kommunstyrelseordförande Andreas Svahn (S).

Svahn framhåller ledningscentralen betydelse, framför allt för de 60 anställda som antingen förlorar jobben eller tvingas flytta.

– Jag ser också en långsiktig oro. 70 procent av Sveriges godstrafik passerar Hallsberg. När rangerbangården var stängd i tre veckor en vinter blev det problem för industrin i hela landet. Järnvägen är i dåligt skick på många platser. Specifik kunskap behövs, och det blir svårare om det är för stora områden.

Redan i juli, innan rapporten presenterats, träffade kommunen utredaren.

– Vi framförde oro över hur det här påverkar den enorma järnvägsanläggning vi har här.

Mer läsning

Annons