Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det var nästan som en familj”

”Ett uppsamlingsställe för dumskallar”. Det var den bild av skolan som Melissa Topalian och Maysam Alkhameesi hade fått. I själva verket blev preparandutbildningen det bästa som hänt i deras unga liv.

Annons
Lyckad satsning. Från skolk och obehörighet till godkända betyg på ett år. Nya preparandutbildningen på Alléskolan visar resultat över förväntan. På bilden ses läraren Petra Axling, rektor Lars Jangdin samt eleverna Maysam Alkhameesi och Melissa Topalian.

Godkända betyg. Antagna till gymnasieskolan, på riktigt. Redo för framtiden. När Melissa och Maysam tittar bakåt har de svårt att förstå att det är sant.

– Ingen hade talat bra om IV, som utbildningen hette förut. Det var som ett straff när de sa att jag måste gå där, att betygen inte räckte. Jag kände mig helt misslyckad, säger Maysam.

Fick insikt

Hon ville inte ens gå till skolan. Så hon stannade hemma. Skämdes. Föräldrarna försökte uppmuntra henne, men det gick inte. Maysams självförtroende var rasat i botten.

– Då ringde de från Alléskolan. De fick mig att inse att jag behövde gå preparandutbildningen.

När Maysam kom på plats upptäckte hon att det var ju som en vanlig klass, fast en ovanligt bra sådan. Nästan som en familj. Framåt jul började hon trivas på allvar. Med stöd av lärarna övervann hon alla tvivel på sig själv och kunde läsa upp de betyg som saknades.

– Nu ska jag plugga vidare på vård- och omsorgsprogrammet här på Alléskolan, säger hon.

Melissa var något av ett ”hopplöst fall” när hon lämnade grundskolan. Hon hade skolkat halva åttan och hela nian.

– Jag hade ingen motivation. Jag visste att jag skulle hamna på IV. Det var inte roligt, men jag bet ihop och gick i alla fall dit, säger hon.

Lärarna lirkade fram Melissas starka sidor. Intresset vaknade för att lära sig saker och hon slutade skolka. Den stora vändningen för Melissa kom i december då hennes farfar i Libanon gick bort.

– Han ville så gärna att det skulle gå bra för mig. Farfar hade kämpat hårt mot sin cancersjukdom, nu blev det liksom min tur att kämpa. Och jag fick jättemycket stöd av lärarna, säger Melissa tacksamt.

Vill öppna salong

Nu ska hon läsa vidare till stylist, en dröm har gått i uppfyllelse. Till hösten börjar Melissa på Virginska skolan. Så småningom planerar hon att öppna egen salong.

Melissa har till och med spelat in en film under sin preparandutbildning. Den visar vad man gör på utbildningen och ska användas som information till nya elever.

Vad skulle du vilja säga till dem som ska börja på introduktionsprogrammet till hösten?

– Döm inte utbildningen efter vad ni har hört. Prova först och ge den chansen. Den är jättebra.

Mer läsning

Annons