Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskussion kring tilläggsbudgeten

Då är beslutet klubbat i kommunfullmäktige - Hallsberg får ett tillägg på tre miljoner i årets budget.
– Vi behöver göra ett lyft, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Annons

År 2012 blev det känt att Hallsbergs kommun hade ett underskott i verksamheterna på nära 20 miljoner. Sedan dess har det rått extrem sparsamhet.

Därför var det många som höjde på ögonbrynen när Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade en tilläggsbudget nyligen. I debatten som föregick beslutet i fullmäktige förklarade Andreas Svahn:

– Prognoserna har varit som ett aprilväder. Vi valde en försiktig linje i höstas när budgeten lades, och det var klokt.

Andreas Svahn pekade på att prognoserna gått upp och ned flera gånger. Så sent som de sista två månaderna i 2013 förämrades kommunens intäkter med två miljoner, uppgav han.

– Men så här långt komna ser vi att det finns ett utrymme på tre miljoner. De pengarna vill vi använda till strategiska satsningar.

Som NA berättat tidigare vill S och MP framför allt bekämpa ungdomsarbetslösheten, satsa extra på skolan och lärarna och höja kvalitén i vård och omsorg.

– Vi behöver göra ett lyft efter den tuffa situationen som rått.

Andreas Svahn påpekade att satsningarna är noga redovisade och därför kan man också se att de är alltigenom finansierade.

Sen gav han alliansens en känga och kallade deras tilläggsbudget för ”märklig”.

– De borgerliga pratar om att vi ska vara försiktiga med kommunens pengar och ta mer ansvar. I sin budget håller de inte fast vid den tanken. Fram till 2016 vill de fördubbla beloppen jämfört med vårt förslag och det är inte ansvarsfullt.

Ewa Unevik (M) gav igen:

– Ni sa att det skulle kosta en miljon att riva Folkets hus. När posten redovisas står det två miljoner. Pengar finns ju, och därför höjer vi budgeten nu, sade hon.

I stället för tre miljoner vill allianspartierna lägga till fem miljoner extra under 2014. De fick stöd av Sverigedemokraterna.

Läs mer i fredagens papperstidning eller köpt e-tidningen här nedan.

Mer läsning

Annons