Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktor Eva – ny på Pålsboda vårdcentral

Nu är inte Per Hemberg ensam läkare längre på Pålsboda vårdcentral. Eva Hallin längtade ut till en liten vårdcentral med mer tid för patienterna än det administrativa, och finner sig nu väl tillrätta på orten.

Annons
Ny på jobbet. Eva Hallin bor i Örebro men tvekade inte inför att börja pendla då hon fick nytt arbete som läkare på Pålsboda vårdcentral.

Tanken är att det ska finnas två läkare vid Pålsboda vårdcentral. De senaste tio åren har dock Per Hemberg, som äger den privata vårdcentralen och som jobbat där som läkare i 36 år, fått ta hjälp av hyrläkare.

Det välkända problemet med att hitta läkare för anställning på mindre orter har funnits även i Pålsboda.

Samtidigt arbetade Eva Hallin som läkare på en större vårdcentral i Örebro. Hon tyckte att de administrativa delarna tog på tok för mycket av hennes tid, och tvekade därför inte då hon blev kontaktad av Per Hemberg.

– Här gäller småskaligt flexibelt arbete och det passar mig. På en dag här hinner jag hjälpa över dubbelt så många patienter mot där jag tidigare arbetade. Det märks även att patienterna känner sig välkomna när de får komma hit snabbt för en första bedömning utan att fastna i telefonkö, berättar Eva Hallin som nu arbetar 75 procent som läkare vid Pålsboda vårdcentral.

– Det är bra att vara två, och att kunna erbjuda patienterna en manlig eller kvinnlig läkare, säger Per Hemberg med ett leende.

Han är 64 år, och har inga planer på pensionering. Möjligtvis att han kan gå ner mot mer normalt heltidsarbete, från att som han beskriver det ha jobbat 150 procent tidigare. De 3 200 patienterna kan nu börja lista sig på Eva också.

Flest patienter hade Pålsboda vårdcentral för tio år sedan, då omkring 4 400 fanns listade på vårdcentralen. Pålsboda tappar i befolkning vilket även avspeglar sig på patientunderlaget.

– Det har också blivit vanligare att besöka vårdcentralen där man arbetar i stället för där man bor. Men under 2 500 patienter, vilket jag ser som smärtgränsen för att kunna driva vårdcentralen, tror jag aldrig vi att kommer, siar Per Hemberg.

Eva Hallin fick sin läkarexamen 1996 och har med sina 49 år än fler år kvar i det yrke som hon brinner för. Hon fascineras av alla de olika livsöden hon får möta via sina patienter, och lockas av den utmaning som bredden av patienter inom primärvården innebär.

– Det känns som att jag kommer att kunna utvecklas här i Pålsboda. Jag måste även lära mig begränsa mig, eftersom jag i min iver annars alltid vill mer än vad tiden räcker till. Där kan jag säkert få god hjälp av Per.

Totalt har Pålsboda vårdcentral 14 anställda. Barnmorska hyrs från Kumla när man har behov av det. Vårdcentralen blev Sveriges första privatägda inom landstinget när Per Hemberg tog över den 1992.

Arbetskamrater. Per Hemberg och Eva Hallin delar nu på att hjälpa vårdcentralens patienter.
Privatägd. Sedan 1992 drivs Pålsboda vårdcentral privat.

Mer läsning

Annons