Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dolt yrke ger stor chans till jobb

I dag kommer personal på Lantmäteriverket till Alléskolan för att värva elever till lantmäteriutbildningar.

Annons

Ett yrke som det råder brist på redan i dag och kommer att råda stor brist på inom den närmaste framtiden.

I dag utexamineras runt 90 lantmätare, men på grund av många pensionsavgångar uppskattas att behovet den närmaste femårsperioden är minst 100 per år.

– Det är inte så många som vet om att yrket finns och vad en lantmätare gör. Det är därför vi gör den här turnén på länets gymnasier, säger Matilda Madsen vid det statliga lantmäterikontoret i Örebro.

Till Alléskolan i dag

Det är hon och en kollega som kommer till Alléskolan i  dag. Mellan 10 och 12.30 är de på plats vid matsalen för att informera om det dolda yrket som ”garanterar” fast jobb.

– Är man beredd att flytta är man nästan garanterad jobb som lantmätare, säger Madsen.

Det finns två vägar att gå till lantmäteriyrket. Den ena är läsa en treårig utbildning på högskolorna i Trollhättan eller i Gävle. Den andra är en femårig utbildning vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm eller vid Lunds universitet – i det fallet blir man civilingenjör.

– Själv läste jag till högskoleingenjör i Trollhättan och hade fast jobb ett halvår innan jag var klar med min utbildning, säger Matilda Madsen.

”Mångsidigt och roligt"

Hon berättar att yrket är mångsidigt och roligt. Det är både inne- och utejobb, som innebär att man träffar mycket människor. Arbetsuppgifterna varierar från att avstycka fastigheter till att medverka vid lösning av grannfejder kring servitut.

Efter att ha fått anställning vid Lantmäteriverket får man en vidare utbildning i bland annat juridik.

Vid sidan av det statliga lantmäterikontoret i Örebro finns det två kommunala lantmäterikontor i länet – ett i Örebro och ett i Karlskoga.

Mer läsning

Annons