Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doxryd fick smakapå partipiskan

Partipiskan hängde i luften innan kommunfullmäktige kunde anta nästa års budget. Majoriteten ajournerade mötet och återställde ordningen när kamrat Thomas Doxryd (S) blev för vänlig mot kristdemokraterna.

Annons
Räfst- och rättarting. De röda begärde ajournering av fullmäktigemötet när deras ledare Thomas Doxryd gick Kristdemokraterna till mötes och tänkte ändra en budgetpunkt om tjänstgöringsgrader.

På måndagkvällen skulle kommunfullmäktige fastställa budgeten för Hallsbergs kommun 2012 och flerårsplanen för 2013–2014. Någon dramatik var inte att vänta, eftersom kommunstyrelsen hade enats om dokumentet bara några dagar tidigare. Budgeten såg dessutom riktigt bra ut med utrymme för satsningar, förutsatt att nämnderna kan hushålla med pengarna de har fått.

Annan syn på deltiderAnders Lycketeg (C) gav en första vink om att något var på gång. Han lyfte fram den punkt som slår fast att de anställdas tjänstgöringsgrader ska öka, men sade att han skulle ”stödja Hagenfors ändringsförslag”.

Det visade sig att Tomas Hagenfors (KD) har en annan syn på var fokus ska ligga i denna fråga.

– Vi är överens om andemeningen, att deltidsarbetslösheten ska minska. Men vi ska också ge möjlighet till deltid om så önskas. Därför vill jag ha en ändrad skrivning, sade han.

Bekymmersam skrivningAndreas Svahn (S) ser bekymmer med en sådan skrivning.

– Som god arbetsgivare ska vi erbjuda jobb som går att försörja sig på, det är viktigast. Vi ska lägga fokus på att öka tjänstgöringsgraden, sen står det fritt att söka tjänstledigheter, sade han.

Enligt Hagenfors handlar det om flexibiliet. Han tycker man ska akta sig för att skriva ut att det ska vara på ett visst sätt.

Ewa Unevik (M) var enig med Andreas Svahn.

– Det är viktigt att sträva efter att kunna annonsera ut heltidstjänster. En ung tjej som går ut skolan söker inte en 0,8-tjänst, menar hon.

Thomas Doxryd klev fram och sa att diskussionen kändes som att den var en strid om påvens skägg. Han menade att det stod i skrivningen att det är den ofrivilliga deltidsarbetslösheten de ska bekämpa.

Muller från vänsterkantenMen då började det mullra bland tungviktarna på vänsterkanten.

– Vi har 97 procent som önskar högre tjänstgöringsgrad. Det är inga problem för den som vill jobba mindre - men det är ett stort problem för den som vill jobba mera, sade Mia Sydow Mölleby (V).

Tomas Hagenfors tycktes inse att halva slaget var förlorat. Men han vände sig till Doxryd och bad att få med sitt tillägg om att möjlighet till deltid ska ges för den som önskar.

– Jag ser ingen motsättning till det tillägget, svarade Doxryd.

Matilda Ernkrans (S) tog dock saken mer allvarligt.

– Beslut kopplas till var vi fattar besluten. Reinfeldt lägger det stora ansvaret att heltid är en rättighet och deltid möjlighet på kommunerna. Hallsberg har burit det ansvaret mycket bra. Jag vädjar till Hagenfors att fundera på klokskapen att lägga in ett sådant här yttrande i debatten, sa hon.

Bröt debattenFullmäktiges ordförande Hans Karlsson (S) bröt debatten och ifrågasatte klokskapen han också.

– Det är besvärande att pröva nya skrivningar i en debatt när vi under så lång tid har diskuterat och enats om en skrivning vi vet håller, sade han.

Efter det begärdes ajournering av mötet. Alla socialdemokrater och vänsterpartister samlades i en stor flock runt Matilda Ernkrans och Thomas Doxryd.

Doxryd ändrade sigVad som avhandlades i det läget är okänt, men det fick i alla fall Thomas Doxryd att ändra sig. Efter samrådet uppmanade han församlingen att stå fast vi kommunstyrelsens skrivning.

Tomas Hagenfors begärde votering. Det blev 30 ja och 14 nej till förmån för kommunstyrelsens förslag. Kristdemokraterna reserverade sig och fick med sig Sverigedemokraterna, Centern och Folkpartiet.

Mer läsning

Annons