Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla vinster på reningsverket

Nu ska rötgasen på reningsverket i Hallsberg göra dubbel nytta. I veckan kompletteras värmeproduktionen med elproduktion.

Annons
Gas till tusen. Omkring 400 000 kilowattimmar el om året beräknas den nya gasmotorn på reningsverket producera. Runt motorn står Kristian Jarheim, som levererat motorn, Niklas Hasselwander chef för Hallsbergs VA-enhet, Marianne Christiansen, teknisk chef och Leif Silldén från företaget VA-ingenjörerna.

Sedan årsskiftet har reningsverket byggts om. En ny gasklocka, med plats för som mest 50 kubikmeter gas, har ställts på plats. Ledningar har dragits, en ny gasmotor installerats och förbättringar gjorts i värmeväxlingssystemet.

Nu i veckan är allt klart att tas i bruk.

– Det är väldigt roligt att även mindre reningsverk kan få sådana här lösningar, säger Niklas Hasselwander som är chef för kommunens VA-enhet.

Med den nya driften så tillvaratas i stort sett all gas som produceras i reningsverket.

Facklats bort

Tidigare har den brända gasen hjälpt till att värma upp byggnaden, men överskottet har ”facklats bort”, det vill säga bränts upp utanför reningsverket. Med en ny installerad motor kan gasen också vara med och producera el.

– Det här är både en miljöbesparing och en pengabesparing, konstaterar Niklas Hasselwander.

Kan bli pilotanläggning

Omkring 400 000 kilowattimmar el om året beräknas reningsverket producera. Det är omkring hälften av reningsverkets årliga elbehov. Eftersom det räknas som miljövänlig elproduktion får reningsverket också ett så kallat miljöcertifikat, ett bidrag på 30 öre för varje producerad kilowattimme.

Leif Silldén på företaget VA-ingenjörerna är den som har varit byggledare i projektet.

– Jag tror att det kan vara många kommuner som kan vara intresserade att göra det Hallsberg nu gjort. Det här kan bli en pilotanläggning, tror han.

För närvarande är det endast avloppsvatten som används i rötningen. Om det skulle bli tal om en mer omfattande gasproduktion behövs mer ”råvara” till exempel matavfall från hushållen. I så fall krävs omfattande investeringar och politiska beslut om hur sophämtningen ska organiseras i framtiden.

– Det vi kan göra är att komplettera med fett från restaurangernas fettavskiljare, säger kommunens tekniska chef Marianne Christiansen.

Det kräver dock att det byggs en mottagningsstation för fett på reningsverket.

Mer läsning

Annons