Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dukat till fest i konsthallen

Ett bord dukat till fest som föder en längtan till att slå sig ner, och förföriskt vackra linnetyger. Det är något av det som möter besökarna på Birgitta Watz utställning i Hallsbergs konsthall.

Annons
Dukat till fest. Här finns mycket av det Birgitta Watz skapat framdukat för visning.

Birgitta Watz, från Stockholm, är professor i konst och design. I Hallsberg visas textil, keramik, stengods, skulptur, glas och porslin med tyngdpunkt på måltiden.

Mitt i konsthallen tronar ett bord lika stort som vackert och som rymmer ett brett utbud av Birgittas skålar, tallrikar och glas.

– Jag kallar den Nu är det fest i Kapernaum, säger Birgitta som inte har något rakt svar på om hon själv känner sig nöjd med utställningen.

– Det finns alltid en ritning, att först utgå från, men sen ska utställningens utformning få växa fram av sig självt.

Av döma av besökarnas kommentarer när de gick runt så har hon ändå lyckats. Även en sån detalj som att hon hängt upp sina grafiska blad med vassmålningar med klädnypor och ståltråd rönte beundran.

Van vid att inte endast själv skapa, utan också lära ut till andra, bjuder konstnären vid en vägg på keramikbränningens historia, från soltorkade krukor, via jordugnar i Japan till orientaliska trekammarugnar i Kina.

Den som vill veta vad ordet entropi står för bör också besöka utställningen.

Utställningen pågår fram till 6 november.

Kändisspan vid vernissagen. Birgitta Watz är mångårig vän med Christina Jutterström, mediekvinna med förflutet bland annat som vd för SVT, och som höll ett öppningsanförande på lördagens vernissage.
Något av det Birgitta Watz skapat.

Mer läsning

Annons