Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftersöksjägare vill få utrustningen betald

Jägarna som gör eftersök av trafikskadat vilt längs riksväg 51 i Hjortkvarn lever farligt. Många bilister kör alldeles för fort, vilket ställer höga krav på jägarnas säkerhetsutrustning. Leif Granlöf, som samordnar eftersöken, vill att nationella viltolycksrådet sponsrar utrustningen.
– Det är fullständigt livsfarligt och vi har en undermålig betalning, säger Leif Granlöf.

Annons
Leif Granlöf och de andra jägarna som gör eftersök i Hjortkvarn lever farligt på vägarna. Leif Granlöf tycker att NVR, nationella viltolycksrådet, borde sponsra jägarnas säkerhetsutrustning.BILD: SAMUEL BORG

Leif Granlöf är samordningsansvarig för eftersöksjägarna i Hallsbergs jaktvårdskrets. Enligt honom behöver varje jägare utrustning för cirka 1 500–2 000 kronor. Det handlar om reflexkeps, benreflexer, reflexhalsband till hunden, reflexdekal till bilen och rotationsljus.

Granlöf skulle helst vilja att jägarna utrustas med reflextält också, ett triangelformat tält som det står ”viltolycka” på, likt det som polisen använder vid trafikolyckor.

Leif Granlöf tycker att de 14 organisationerna som ingår i NVR, nationella viltolycksrådet, borde stå för kostnaderna.

– Varför kan de inte gå ihop och sponsra allt tillsammans? undrar Leif Granlöf.

Eftersöksekipagen får en viss ersättning när de larmas ut efter en viltolycka, men det är inga stora summor det handlar om.

– Vi får 50 kronor för att de ringer och 100 kronor om vi besöker platsen. Hittar vi inget djur får vi ingen ersättning. Milersättning får vi bara om enkelresan överstiger fem mil, säger Leif Granlöf.

Vilket den oftast inte gör.

– Det är obegripligt. Jag förstår inte hur de har räknat.

Om ett djur letas upp och avlivas får jägaren ersättning. 400 kronor för dovhjort och mindre djur, 700 kronor för vildsvin och älg.

Hur ofta avlivar ni djur?

– Sex procent av de tillfällen vi är ute, säger Leif Granlöf.

Ersättningen täcker i stort sett ingenting av kostnaderna för utrustningen, menar han.

– Jag bekostar utrustningen själv. Vi är ju jägare så vi har ju grejerna.

Läs mer i onsdagens NA.

Mer läsning

Annons