Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever klättrar till högre betyg

Elevernas resultat i Hallsberg fortsätter att förbättras. En första rapport efter läsårets slut visar att närmare 90 procent av Transtenskolans nior nu är behöriga till gymnasiet.

Annons
godkänt igen. När förvaltningschef Fredrik Nordvall kom till Hallsberg var skolans resultat sämst i landet. I dag är de bland de bästa i länet och har i år klättrat över medel i riket. Arkivfoto.

 Fjolårets uppmärksammade lyft av resultaten i Hallsbergs skolor var inte en tillfällighet. Det menar förvaltningschef Fredrik Nordvall, och pekar på att den positiva utvecklingen består.

– Transtenskolans rapport är klar. Den visar att 87,9 procent av niorna är behöriga till gymnasiet, jämfört med 84,9 procent som Hallsberg låg på i fjol, säger han.

Sammanställningen från Folkasboskolan i Pålsboda är inte klar än, men Nordvall kan redan säga att den kommer inte dra ner resultatet.

– Bakom klättringen ligger ett hårt och systematiskt arbete, på alla nivåer ända in i klassrummet. Alla har anledning att vara stolta.

För bara ett par år sedan var situationen ”en katastrof”, som Nordvall säger. Andelen gymnasiebehöriga hade länge varit bland de lägsta i landet, och i statistiken 2013 blev Hallsbergs kommun jumbo med sina 73,4 procent. Medeltalet för riket låg då på 86,4 procent.

Mindre roligt är att frånvaron har ökat igen, främst i årskurs sju och åtta. En grupp som oroar är flickor som uppger att de mår dåligt.

– Inför nästa läsår behöver vi ta nya krafttag med frånvaron, säger Nordvall.

Bakom klättringen ligger ett hårt och systematiskt arbete.

Förvaltningschef Fredrik Nordvall

Mer läsning

Annons