Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever vill få alla att trivas

Den här veckan har Stocksätterskolan haft ett temaarbete om värdegrund. Alla elever från förskoleklass till sexan har deltagit.

Annons
Diskussion. Budoor Alsaberi, Siti Latifah, Karl-Jakob Beauman och Linus Johansson funderar över frågorna i värderingsövningen.Foto: Veronica Svensson

 – Ska man ingripa om någon blir slagen på skolgården, och vad kan man i så fall göra? Och hur avgör man om det är på skoj eller inte? frågar lärare Elin Axeliusson sina elever i sexan.

Eleverna börjar diskutera i grupper. Att man ska ingripa är självklart för alla.

– Man kan inte titta på, det blir bara värre om man inte gör något, konstaterar Budoor Alsaberi.

– Man kan gå mellan, prata och hjälpa dem att bli vänner, säger Linus Johansson.

Många frågor diskuteras i värderingsövningen. Vad man kan göra om någon är ensam, hur man gör om man ser någon vara dum även utanför skolan till exempel.

Värderingsövningen är en del av det värdegrundsarbete som hela skolan arbetat med under veckan på olika sätt. Klasserna har pratat om trivselregler, tittat på film, gjort kompisintervjuer och bloggat.

– Vi har alltid jobbat med vår värdegrund, men utifrån en elevenkät såg vi att vi behöver belysa den lite extra. Att vi till exempel behöver tänka på språkbruk och att några kände sig ensamma. Genom det här arbetet påminner vi oss vad som är viktigt för att trivas, säger Elin Axeliusson som ingår i den trygghetsgrupp av lärare, fritidspersonal, rektor och elevhälsa som finns på skolan.

Mer läsning

Annons