Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag om det svåra att tala om cancer

Lördagen under Viby församlings temavecka om kropp, själ och ande kom att handla om det som kanske är svårast.

Annons
Initiativet till en dag för cancerforskningen kom från Ulrika Fredriksson. Hon kände att hon måste göra något sedan en nära väninna gått bort i sjukdomen. Kyrkoherden Benjamin Bergqvist i Viby var inte sen att haka på tanken och det resulterade i en temavecka om kropp, själ och ande.

Hela dagen hade fokus på cancersjukdom och det som kanske är svårast – att tala om det ofattbara som hänt.

Ulrika Fredriksson är den som tog initiativet till temadagen. När en av hennes närmaste väninnor blev cancersjuk visste inte Ulrika riktigt hur hon skulle hantera situationen. Men efter ett tag lärde de sig att prata om det svåra som skett.

– För många är det så laddat att det inte går att prata om sjukdomen, förklarar hon.

När väninnan avled i sin sjukdom förra året kände Ulrika att hon måste göra någonting, och då dök tanken upp om en temadag. En dag där vikten av att tala om det som är så svårt skulle få en arena.

Hon tog kontakt med församlingen i Viby och kyrkoherden Benjamin Lundqvist tyckte att det var ett bra initiativ.

Den passade bra in i hans idé på en temavecka om kropp, själ och ande.

– Det finns knappast någon som inte har en beröringspunkt med någon som drabbats av cancer, förklarar han.

Ett program med tre föreläsare sattes ihop och så var dagen och temaveckan ett faktum.

Först ut av föreläsarna var Lotta Gray från Fjugesta som berättade om att själv drabbas av cancer och att leva med sjukdomen.

Mia Andersson kom att tala om vikten av att tala om sjukdomen och om människorna som avlidit i den så de kan få leva vidare. När hon var nio år avled hennes mamma i cancer, och på den tiden pratade man inte om sjukdomen. Följde blev att Mia fick med sig en ytterst diminutiv minnesbild av vem hennes mamma var som person. När sedan även pappan avled i cancer tio år senare blev det för mycket för den 19 år unga flickan Mia.

– Hade jag fått veta mer som barn hade mitt vuxna liv blivit helare. Nu känns det som om jag bestulits på en massa år, sade hon.

Något som dagens tredje föredragare också lade vikten vid.

– Det är otroligt viktigt att tala om den krissituationen. Där är vår roll viktig, poänterade Ditte Tengvall, kurator vid onkologen på USÖ opch tillika lokalordförande i Gynnsam.

Nu i veckan ska temaveckan utvärderas men mycket talar för att den återkommer i någon form. Överskottet från de tiotalet utställarnas försäljning kommer att gå till Cancerfonden.

Mer läsning

Annons