Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En Formel 1-motor i ett folkvagnschassi"

I lördags träffades Hjälmartollarna i Vikatorp utanför Hallsberg. Förutom umgänge stod flera övningar på schemat för att drilla de mångsidiga, och egensinniga, hundarna.
– Tollaren är den minsta retrieverrasen, men den har den största motorn. Jag brukar säga att det är en Formel 1-motor i ett folkvagnschassi, säger Stig Vitén, en av medlemmarna som var med.

Annons
5-åriga tollaren Charlie hämtar glatt en tennisboll åt husse Jan-Erik Eriksson.BILD: SAMUEL BORG

Ett tiotal medlemmar ur Hjälmartollarna träffades på ett fält och gick igenom flera övningar med sina hundar. Tollarna, eller Nova Scotia Duck Tolling Retriever som de egentligen heter, fick öva på att följa sina förare. De fick också gå ett bruksspår för att träna på att markera på platser. Hundarna och förarna simulerade fågeljakt. Hunden tränade på hur den ska göra för att locka till sig fåglar, och fick sedan apportera med en tennisboll.

Jan Pettersson från Örebro övade med sin Brage, som är 3,5 år.

Vad är tjusningen med tolling?

– Att jobba med hundarna. Tollaren har hela spektret. Man kan jobba med lydnad och agility, men framför allt tolling. De är även duktiga på viltspår, säger Jan Pettersson.

Hjälmartollarna består av personer från både Örebro och Sörmland. Gemensamt är att de har tollare, en retrieverras som främst används vid fågeljakt.

Föreningen har cirka 100 medlemmar och träffas en gång i månaden.

Läs mer i måndagens NA.

Tollaren Charlie reagerar blixtsnabbt när husse Jan-Erik Eriksson kastar iväg en tennisboll. BILD: SAMUEL BORG
Hundarna var ivriga på att få arbeta och hade knappt ro att låta hussarna och mattarna ta en fikapaus.BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons