Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En våldtäkt på naturen”

Neova AB vill bryta torv i Skymossen, norr om sjön Tisaren. Boende i gårdar och sommarstugor intill är bestörta. Om brytningen beviljas kommer den att pågå april till september i 25 år, från sju på morgonen till tio på kvällen – alla dagar.– Det är en ren våldtäkt på naturen, säger Lennart Ståhl i Rävhult.

Annons
”Låt bli Skymossen”. Buller, damm, brandrisk och förstörd natur. Boende är förtvivlade över företaget Neovas planer på att bryta torv i Skymossen. Även rekreationsområdet Tisarbaden/Tunbohässle påverkas och specialåtgärder måste vidtas för att inte dricksvattentäkten i Tisaren ska förorenas.

Brevet ramlade ner som en bomb. Lennart Ståhl har Skymossen precis inpå knuten där han bor. Han blev utom sig när han insåg att Neova AB vill förvandla skogen till ett bullrigt industriområde för brytning av torv.

– Det blev kaos i huvudet. Jag ringde några av markägarna och bara skrek. Men de har ju redan tecknat avtal med företaget. Om länsstyrelsen säger ja så blir det brytning, säger Lennart förtvivlat.

Kumla och Hallsberg berörs

När NA besöker Rävhult är gårdsplanen full av upprörda människor. De kommer från andra byar och gårdar som blir direkt berörda av torvbrytningen, exempelvis Ormhult, Rastorp, Annelund, Norrängen, Tunbohässle, Tisarbaden och Blåberga.

– Egentligen är hela befolkningen i Kumla och Hallsberg berörda. Tisaren är vår gemensamma dricksvattentäkt, och det finns risk att den förorenas när de gräver torv i Skymossen, säger Sverker Andersson från Ormhult.

Enligt en framtagen miljökonsekvensbeskrivning bedöms den planerade torvproduktionen orsaka damning och buller. Generellt är brand den största risken på en mosse.

– Det framgår att torven kan självantända. Vi kommer att få leva i rädsla här, säger Lennart Ståhl.

Britt Nyblom är talesman för Tisarbadens stugägarförening. Det rör sig om några hundra människor som har sommarstugor i området, men betydligt fler som gör utflykter dit och badar i Tisaren

– Det är ett av Hallsbergs populäraste rekreationsområden. Men det kommer att bli svårt att ens ta sig till Tisarbaden och Tunbo sen, konstaterar Nyblom.

Lastbilar med släp

Tisarbadsvägen är smal och krokig. Sommartid är belastningen på vägen hög med både bilister och cyklister. Vägen skär rakt genom Skymossen – där lastbilar med släp ska köra torv flera gånger per dag om brytningstillstånd beviljas.

En vägsamfällighet ansvarar för Tisarbadsvägen, från Sågarbacken till Åsbro. Stig Bergman och Gunilla Hermansson från samfälligheten är rasande, de har inte ens fått informationsbrevet från företaget.

– Ser man till transporter har Skymossen sannerligen inget optimalt läge. Vägen är liten och smal, och hur de än väljer att köra med lastbilarna blir det stora olägenheter för folk, säger Hermansson och Bergman.

De boende har svårt att se någon samhällsnytta i brytningen heller. Utsläppen vid torveldning är stora och konsekvenserna av brytningen drastiska för människor, djur och natur, menar Göran Ståhl.

– Jag har sett uppbrutna mossar, och det är hemskt. Marken blir kolsvart med otäckt djupa diken.

Mer läsning

Annons