Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelsmän bygger pub i Hallsberg

Hallsberg ska få en äkta engelsk pub, på hotell Stinsen. Brittiska hantverkare är i färd att bygga den. – Nöjeslivet behöver få en skjuts här på orten, säger hotellägaren Ljupco Barutovski.

Annons
Ljupco Barutovski  Hotell Stisen

Sedan början på december har fönstren utåt trottoaren varit täckta på hotell Stinsen. Folk undrar nyfiket vad som pågår.

– Vi bygger om! Efter flera års funderande har jag kommit fram till vad vi ska satsa på här. Det blir en engelsk pub, för det är något som håller över tid, säger Ljupco Barutovski.

Puben får sin placering i lokalerna på bottenplanet, där det hittills bara varit traditionell restaurang.

– Lokala byggföretag från trakten har gjort allt grundarbete. När det var klart tog engelsmännen vid, berättar Barutovski.

Han har anlitat en specialfirma från Yorkshire, Andy Thornton. De har byggt inredningen och sedan kört den till Hallsberg. Nu håller de på att montera allt, från pubdisk till minsta kakelplatta.

– Jag ville att allt skulle vara genuint och tillverkat av engelska händer. Så långt jag vet finns motsvarande pubar i Norge och Danmark tidigare, men här i Sverige är vi först.

Det måste kosta en slant?

– Oh ja, det är en miljoninvestering. När puben är klar kommer vi också bygga om loungen, där man kommer in i hotellet.

Ljupco Barutovski köpte hotell Stinsen för sju år sedan. Han berättar att de förra ägarna hade skapat en trygg och bra grund för verksamheten. Sen har Barutovski fortsatt upprustningen av lokalerna, sakta men säkert. Alla fönster är bytta, sängarna och hissen.

Tidigare drev han flera hotell samtidigt, exempelvis i Sala, Köping och Avesta. Men dem har han avvecklat nu för att koncentrera sig på Hallsberg fullt ut.

Varför just Hallsberg?

– Här äger jag fastigheten, och det är roligare att satsa då. Och det kändes rätt. Hallsberg har potential. Det är mycket på gång i kommunen, det byggs och folk flyttar hit.

För ett år sedan flyttade även Barutovski och hans sambo till Hallsberg. Sedan dess har han kommit närmare invånarna och kunnat lyssna in vad folk saknar på orten.

– Många klagar ju på att Hallsberg ”är dött”. När folk ska roa sig måste de åka till Örebro. Jag inser att det kommer ta tid, men jag vill ändra på det och få folk att stanna här.

Den engelska puben och restaurangen kommer hålla öppet till kl 23 varje dag. En gång i månaden, till att börja med, blir det lite festligare pubkväll med öppet sent.

– Än så länge har jag bara fått positiv respons. Politikerna är också glada, de vill att det ska vara liv och rörelse i Hallsberg.

Den 13 februari är det premiärkväll för den engelska puben.

Efter flera års funderande har jag kommit fram till vad vi ska satsa på här. Det blir en engelsk pub, för det är något som håller över tid. Ljupco Barutovski

Mer läsning

Annons