Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt hus för Östansjöfolket

I oktober 2013 brann Folkets hus i Östansjö ner till grunden. Men nu är den nya byggnaden på plats och i tisdags tog Folkets hus-styrelsen lokalerna i besittning med ett första möte.

Annons
Siv Palmgren, Sören Johansson och Göran Palmgren i matsalen i Östansjös nya Folkets hus.

Slutbesiktningen av nybygget, som totalt kostat 12 miljoner kronor, sker nu i dagarna och den 15 augusti blir det pampig invigning av Östansjös nya mötesplats.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet. Det har varit väldigt mycket arbete, men det har gått smidigt och enligt tidplanen, säger Siv Palmgren från Östansjö Folkets husförening.

Det nya Folkets hus är mindre till ytan än det gamla, cirka 200 kvadratmeter skiljer. Men från föreningens sida tycker man att den nya byggnaden fyller samma funktion.

– Det kommer dessutom bli mer flexibelt, fler aktiviteter kommer att kunna pågå samtidigt i det nya huset. Precis som tidigare kommer skolan att använda byggnaden som skolmatsal dagtid, men nu kommer vi exempelvis kunna ha verksamheter för äldre samtidigt, säger Sören Johansson, ordförande i Folkets hus-föreningen.

Matsalen ska kvällstid kunna användas som samlings-, fest- eller teaterlokal med plats för upp till 120 personer. Övriga större rum i den nya byggnaden är ett utrymme som kan fungera som café och mötesplats för äldre, samt en lokal för ungdomar och föreningar. I anslutning till det senare finns mindre rum som kan användas som replokaler för musik.

– Folkets hus-föreningen är en andelsförening där både privatpersoner och andra föreningar är medlemmar. De har fått tycka till om utformningen, men vi har försökt engagera alla i Östansjö i planerna. Det här ska vara Östansjöfolkets hus, säger Sören Johansson.

Det nya Folkets hus är ritat av arkitekten Håkan Bjurström, som själv bor i Östansjö. Fortfarande är fasaderna omgivna av byggnadsställningar, men det är ändå tydligt att den nya, moderna byggnaden skiljer sig påtagligt från den nerbrunna.

– Det gamla Folkets hus gick i samma stil som skolan, medan det nya bryter av ganska kraftigt mot den och det var så vi ville ha det, säger Siv Palmgren.

Än så länge är lokalerna tomma, men under tiden fram till invigningen i augusti ska de fyllas med möbler och verksamheter. Och efter invigningen ska Östansjös nya Folkets hus fortsätta utvecklas.

– Alla planer vi har för den nya byggnaden kommer inte kunna sjösättas från början, exempelvis när det gäller bio. Men vi har skapat förutsättningar i den här byggnaden som gör att vi kan skapa mer aktiviteter i framtiden, säger Sören Johansson.

Mer läsning

Annons