Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett par, två företagare – en kraft för levande landsbygd

En levande landsbygd. Uttrycket är lekande lätt att säga och väl beprövat i den politiska debatten. Som fjärde generation på Körtinge gård jobbar Emma och Klas Sätterqvist för att göra verklighet av orden.

Annons
Egen härd är guld värd. Emma och Klas Sätterqvist betraktar sig inte som kvarlevor i Viby. Närproducerat är framtid, anser paret, och de tror på sitt gårdsbruk som står på flera ben.

Nej, Emma 33 år och Klas 41 är inga ”gröna vågare”. Båda två har sina rötter i Vibybygdens mylla. Ändå är det ingen lek att hitta varaktig försörjning i gårdsbruk.

– En del som kommer hit får egna drömmar när de ser det fina, andra förstår inte hur vi kan leva så här över huvud taget, säger Emma och tittar mot rabatterna där svärmor går och plockar.

Körtinges vackra gårdshus är utbyggt i några omgångar. Invändigt finns i dag två bostäder om vardera 250 kvadratmeter. I den ena bostaden bor Emma och Klas med dottern Annie 6 år, i den andra bor Klas föräldrar Gösta och Birgitta. Så har det varit sedan 2007, då Klas löste ut sin äldre syster från gården.

”Livet blev enkelt”– Det fungerar väldigt bra, inte minst för Annie eftersom det så gott som alltid finns någon hemma. Livet blev enkelt när vi flyttade hit, vi bodde i ett hus ett stycke härifrån tidigare, berättar Emma.

Till gårdshuset hör två flygelbyggnader som var vedbodar förr. Senare byggdes det ena om till gästhus. Emma har alltid älskat det lilla huset. Emmas pappa Torbjörn Åkesson har hjälpt henne fixa till huset efter hand. Under tiden har Emmas drömmar växt om vad hon skulle vilja göra med stugan.

Emma är frisör och har jobbat i Askersund. För ett par år sedan väcktes tanken att hon skulle starta frisörsalong hemma på gården i stället. Det blev starten för ”Emmas lillstuga”, som verksamheten heter.

– Oj, det var skakigt att fatta beslutet – men det är det bästa jag har gjort!

När frisörsalongen var öppnad började Emma utveckla sitt intresse för inredning, smycken och kläder. Plötsligt var lillstugan en omtyckt butik som drog folk och ännu ett ”ben” att stå på i gårdsbruket.

Maltkorn och grynhavreKörtinge gård består av 115 hektar åker och 220 skog. Maltkorn och grynhavre är gårdens största produkter.

Skogsbruket är också viktigt. Klas har gått bredvid pappa Gösta sedan han var barn, men de senaste tolv åren mer på allvar i syfte att ta över.

– Det går inte med ord att beskriva hur värdefullt det har varit. Det skulle ha varit väldigt svårt utan våra föräldrars hjälp, säger Klas tacksamt.

MekarverkstadKlas har även hunnit vara ifrån gården ett antal år, utbildat sig till ingenjör och arbetat med lantmaskinsservice. Utöver det har han ett brinnande intresse för båtar.

– Nu håller jag på att starta en serviceverkstad här på gården. Bredvid blir det en ”mekarverkstad” som folk kan hyra och meka själva.

Gårdens stora loge har Klas rustat och ska hyra ut till vinterförvaring av entusiastbilar och liknande. Och nu är det dags att ta steget fullt ut – Klas har arrenderat mark på herrgården Körtingsberg för att säkra lantbruket.

– Vår tanke är att kunna leva på gården och ha det bra nog. Mer än så behöver det inte vara. Vi har inga stora krav, säger Klas.

Pengar inte allt. Hårt arbete – javisst, men fritt, omväxlande och trygg uppväxt för dottern. Mycket går inte att köpa, menar Klas Sätterqvist som valt att driva släktgården vidare.
Skönhet i lillstugan. Tidigare arbetade Emma Sätterqvist som frisör i Askersund. Susanne Bengtsdotter är en av många kunder som ”hängde på” när Emma öppnade salong hemma på gården i Körtinge.

Mer läsning

Annons