Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-politker gav svar

EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) gästade Alléskolan igår. Eleverna frågade bland annat om ungdomsarbetslösheten och ett nytt avtal om piratkopiering.

Annons
Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP) besökte Alléskolan igår för en frågestund med eleverna.

Olle Schmidt är en politisk veteran som till och från suttit i Europaparlamentet sedan slutet av 1990-talet. Han berättade om varför han tycker att EU är viktigt och att Europatanken nu står inför både hot, i form av olika former av nationalism och fascism, men även inför möjligheter.

– Vilka fantastiska möjligheter ni har! Ni skulle väl aldrig acceptera gränser som begränsar hur ni kan röra er mellan länderna, frågade Olle Schmidt eleverna i B-husets hörsal retoriskt.

UngdomsarbetslöshetenMen eleverna hade också frågor. Emma Classon i SP3a frågade vad han anser man bör göra för att minska arbetslösheten bland ungdomar.

– Jag tror vi måste titta på vad andra länder i Europa gjort, som exempelvis Danmark. Man har en annan mer flexibel syn på arbetsrätten där. Men det handlar inte om att skapa ökad otrygghet, snarare ökad rörlighet, sade Olle Schmidt.

Emma Classon tyckte efteråt att hon hade fått ett bra svar på sin fråga.

– Jag tror också att det är nyttigt att dra lärdom av hur andra länder har gjort och i Danmark är det ju låg arbetslöshet bland ungdomar. Men det är ju en stor fråga, var fjärde ungdom är arbetslös i Sverige och många med mig är oroliga för vad som väntar när vi går ut gymnasiet, säger Emma Classon.

Piratkopiering

En annan fråga som Olle Schmidt fick svara på gällde det så kallade Acta-avtalet, som bland annat ska försvåra piratkopiering.

– Det är ett politiskt dött avtal. Vi behöver skydd av patent och upphovsrätt, men bestraffningen måste vara rimlig. Förmodligen kommer det delas upp i flera avtal istället, sade Olle Schmidt.

Emma Classon tycker att det är bra att politiker besöker skolan regelbundet.

– Det är jätteviktigt, men det är ännu roligare om de är två från olika partier, så att man kan se hur deras dialog fungerar.

Mer läsning

Annons