Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få vill vara med och rädda handeln

Flera miljoner kronor, konsulthjälp och en ny förening skulle sätta fart på handeln i Hallsberg.– Men vi-känslan saknas. Utan den går det inte, säger Gittan LInd, ordförande i Samverkande Hallsberg.

Annons
Gittan Lind, ordförande i föreningen Samverkande Hallsberg, är orolig för handeln i centrum.Foto: Barbro Isaksson

Drygt ett år har gått sedan Gittan Lind tog på sig jobbet att leda den nystartade företagarföreningen.

– Jag var så otroligt glad för förtroendet. Den här gången kändes det som att vi hade en bra grund för att utveckla handeln.

Det blev inte så. I dag är det en bedrövad ordförande som promenerar längs Storgatan. Butik efter butik har lagt ned, och även föreningen tycks vara på upphällning.

– Tanken var att alla småföretagare i tätorten skulle gå med. Men det blev aldrig fler än 19 som anslöt sig. Och nu har en del slutat betala avgiften, säger Gittan.

Det var under 2011 som ett 30-tal företag, i huvudsak butiker, deltog i ett EU-projekt som gick ut på att förbättra handeln i Hallsberg. Drygt tre miljoner satsades på utbildningen som pågick ett år och drevs av konsult. Som ett resultat startade föreningen.

– Medlemsavgiften be-stämdes från början till 5 000 kronor per år. Flera företagare anser att det är för dyrt. Men vill man satsa och ha aktivteter så behövs ju pengar, menar Lind.

De har provat att tillfälligt sänka avgiften för att locka till sig fler medlemmar.

– Men inte en enda tillkom. Kanske är det ingen mening att ha en förening som ingen vill vara med i?

I dagarna ringde Gittan Lind till konsulten som drev EU-projektet, i hopp om att få stöd eftersom inget har blivit som det var tänkt.

– Han kunde tänka sig att titta förbi igen. Men då ville han ha lön och nattlogi betalt. Och de pengarna finns ju inte längre, säger Gittan uppgivet.

Hon ska nu göra en sista rundvandring hos handlare och företagare och fråga var och en hur de vill ha det. Eventuellt försöker hon samla bygden till ett krismöte, eller ”väckelsemöte”, som Gittan säger.

Läs mer i fredagens NA.

Mer läsning

Annons