Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstarkt gäng ger liv åt kulturhus

Transtenskolans kulturprofil har i höst lockat rekordmånga elever. Som extra krydda i undervisningen ska bild-eleverna ge Kulturhuset på norr ett lyft med färg, kärlek och värme.

Annons
Kulturhuset får färg. Mikael Dahlén, ansvarig på Kulturhuset, diskuterar färger och motiv med bildeleverna Elin Sand, Amanda Bernebrand, Rebecca Ahl Lundell och Jennifer Simonsson.

En doft av målarfärg möter upp i dörren när NA kommer på besök till Kulturhuset i norra Hallsberg. Längre in hörs glada röster från fyra skoltjejer som är i full gång med penslarna.

– Vi håller fortfarande på att lägga ljusgrå grundfärg här i entrén. Sen har vi börjat lite med två motiv som är bestämda, säger Jennifer Simonsson.

Vid hennes sida jobbar Rebecca Ahl Lundell. Hon berättar att det är ett stort bilduppdrag som de har fått av Studiefrämjandet på Kulturhuset, ”typ alla väggar”, men att det bara är roligt.

– Vi är många fler bildelever på Transten, men det var vi fyra som fick ta det här projektet.

På en vägg i entrén har Elin Sand försiktigt börjat lägga konturen av Elvis Presley, ett av motiven som ska möta besökare som kommer till Kulturhuset. Den store rock-ikonen ska färgläggas i en varm röd färg som ger en välkomnande känsla.

– Det här är kul. Jag började på kulturprofilen nu i höst och tycker mycket om det. Man får vara kreativ på annat sätt, det är inte så inrutat som andra ämnen, säger Elin.

Inne i stora salen sitter Amanda Bernebrand tillsammans med Thomas Madsen som är bibliotikarie på Transtenskolan, tillika handledare på kulturprofilen. På golvet ligger den stora pappersmallen av Elvis Presley som de använt som förlaga till målningen i hallen.

– Det går inte att prata om rock utan att förr eller senare komma till Elvis. Han passar bra på väggen i ett kulturhus, menar Madsen.

Han kan för övrigt berätta att Transtenskolans kulturprofil nu har funnit sina former och blommat ut på allvar. I höst har 60 elever valt profilen som erbjuder bild, musik, drama och litteratur.

Amanda och Thomas ser sig runt på de kritvita väggarna och funderar på olika motiv som ska ge liv åt miljön så småningom.

– Här i stora salen ska det bli en färgexplosion, förklarar Amanda.

Tillsammans med ansvariga på Studiefrämjandet har de enats om att övergripande teman för målningarna ska vara musik, kärlek, fred och medmänsklighet.

Sen har de valt ut ett antal kända band och musiker också. Förutom Elvis kommer bland annat Beatles, Kurt Cobain och Håkan Hellström att förgylla väggarna.

Mikael Dahlén är musikansvarig på Studiefrämjandet. Han är jätteglad åt det nya samarbetet med Transtenskolan:

– Vi får fint i huset och samtidigt är utbytet ett bra sätt att få fler unga att hitta hit till Kulturhuset. Vi vill gärna få till mer samarbete med skolor i kommunen, säger han.

udda lektion. Thomas Madsen berättar om Presley för Amanda Bernebrand som funderar på hur ”The King” ska färgsättas.
Grannlaga projekt. Elin Sand börjar med att lägga en röd och varm kontur till rock-ikonen Elvis.

Mer läsning

Annons