Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare förbjuds elda

Stefan Karlsson i Hallsberg förbjuds att elda i sin trädgård. Det har kommunen beslutat sedan Karlsson eldat så mycket att luftkvalitén bedöms vara hotad. Till förbudet kopplas ett vite på 20 000 kronor.

Annons

Beslutet om eldningsförbud är fattat av miljö-, bygg- och myndighetsnämnden. Den aktuella fastigheten ligger i ett villaområde i norra Hallsberg.

Beslutet innebär att i Stefan Karlssons trädgård får nu varken han själv eller någon annan elda avfall, trävirke och liknande eller annat brännbart material.

Klagomål

– Bedömningen lutar sig mot miljöbalken. Det föreligger risk för luftföroreningar i området eftersom eldningen sker i så stor omfattning, säger miljöchef Leif Welander.

Det har också kommit in klagomål till kommunen. Röken och lukten som eldandet ger upphov till upplevs som en olägenhet och hälsorisk för andra som bor runt omkring. Avståndet från eldningsplatsen till närmaste granne är cirka 15 meter.

Eldar varje helg

– Eldningen kan inte anses som normal i en sådan omgivning. Det handlar om öppen brasa mitt i ett villasamhälle, säger Leif Welander och tillägger:

– Fastighetsägaren har eldat varje helg året om, i en eldstad precis framför huset i sin trädgård.

Personal från miljöförvaltningen har varit på besök hos fastighetsägaren och pratat med honom.

– Han anser att eldningen är okej. Men nämnden finner inga skäl till varför eldning så som den sker på fastigheten ska kunna accepteras, säger Welander.

Då eldningen bedöms vara av allvarlig karaktär så förenas beslutet med vite. Det betyder att Karlsson får böta 20 000 kronor om han bryter mot eldningsförbudet.

Däremot gäller inte beslutet för normal användning av grillkol eller grillbriketter vid grillning av livsmedel. I normal omfattning får han gärna grilla, menar Welander.

– Men det som har förekommit på fastigheten är knappast någon ”lördagskvällsgrillning”. Både polis och brandkår har fått rycka ut till platsen, säger han.

Mer läsning

Annons