Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bostäder måste byggas

Trots bostadsbrist i många kommuner byggs det ändå få nya bostäder. Vad kan kommunerna göra för att öka bostadsbyggandet? Den frågan stod i fokus på SKL:s konferens i Hallsberg.

Annons

Hallsberg. Runt 40 personer hade hörsammat inbjudan från Sveriges kommuner och landsting, och samlades på hotell Stinsen i onsdags. Lokalt ledarskap för ökat bostadsbygge stod i fokus.

– En förändring krävs av bostadspolitiken och det ska vi diskutera här i dag. Som ni ser på min namnskylt är jag socialdemokrat, men jag är lika kritiskt mot mitt eget parti på nationell nivå när det gäller detta, sa Andreas Svahn (S), Hallsbergs kommunstyrelseordförande, när han hälsade välkomna.

Det fanns representanter för drygt 20 olika kommuner. Från Sydnärkes var Hallsberg, Askersund och Lekeberg representerade. SKL:s programberedning för Ökat bostadsbyggande har arbetat med boendefrågan i drygt ett år. De inledde konferensen med att presentera en del av de slutsatser de kommit fram till.

– Det byggs alldeles för få nya bostäder om man jämför med resten av Norden. Men uppfattningen om att det är kommunernas fel delar vi inte, sa Eva Nypelius, ordförande i beredningen.

Ett stort problem för mindre kommuner är finansieringsfrågan, då marknadsvärdet är lägre än produktionskostnaden. Då är det också svårt att få lån från banken. Andra frågor beredningen tittat närmare på är hur man kan få ökad konkurrens och på så vis öka byggandet, och att det lokala ledarskapet i kommunerna har stor betydelse.

Läs mer i fredagens NA.

Mer läsning

Annons