Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på ideal och självkänsla under temavecka

Hur tänker och känner ungdomar i ett samhälle där allt mer fokus ligger på det yttre jaget?– Läser du det som skrivs så är det ingen som duger, säger gymnasieeleven Linnea Skålberg.

Annons
Victor Fransson och Oskar Heikkinen, som går i ettan på Alléskolan, deltar i en mindfulness-övning. Foto: Samuel Borg

Veckan som gått har Alléskolan haft ämnet kroppsideal på schemat. Alla gymnasie-ettor har jobbat med frågan och grunnat över hur den påverkar deras fysiska, psykiska och sociala hälsa.

Som höjdpunkt på veckan fick eleverna besök av Louise Lundsten som föreläste om sin kamp mot anorexi, samt av sjukgymnasten Ulrika Eriksson som jobbar utifrån en psykosomatisk inriktning.

– Det här är jättebra. Det borde vara mer sånt på schemat, även i lägre åldrar, säger Dennis Eriksson efter mötet med Louise Lundsten.

NA fick en pratstund med Dennis och hans klasskamrater Linnea Skålberg, Ellen Fromell och Frida Danielsson när de satt ner och funderade:

– Det handlar väldigt mycket om kroppsideal i media. Personligen stuntar jag i det, men många mår dåligt och utvecklar anorexi. Jag tränar mycket för jag tycker det är kul, och jag vill bli större, säger Ellen.

Hon skulle vilja vara med i Gladiatorerna som Louise Lundsten var, och jobba som personlig tränare. Ungdomarna enas om att träning är bra, men att visst - det finns en klar risk att tappa bort sig själv bland idealen.

– Om man har dålig självkänsla och inte mår bra kan det gå fel. Var du än läser så skriver folk att de är för tjocka eller för smala, det finns ingen som duger. Nästa steg kan vara att börja laborera med maten och så, menar Linnea.

Frida har aldrig bantat medvetet. Men hon är noga med vad hon äter.

Läs mer i lördagens NA.

Föreläsaren Louise Lundsten och idrottsläraren Maria Wahlström.Foto: Samuel Borg

Mer läsning

Annons